catchme184

catchme184

Kucharz
[Przepisów: 23]

Tort makowy

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Gdy moja babcia go piecze całym domu unosi się zapach mojego dzieciństwa.

Tort makowy

Składniki:

Tort makowy

 

  • Ciasto:
  • 20 dag maku
  • 6 jaj
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 3 łyżki tartej bułki
  • zapach migdałowy

 

  • Masa:
  • 25 dag masła
  • 2 jajka
  • 2 żółtka
  • 1 szklanka cukru
  • kawa(mocny napar) i sok z cytryny

 

Sposób przygotowania:

Tort makowy
Mak sparzyć wrzącą wodą, po ostudzeniu osączyć i zemleć dwukrotnie w maszynce. Żółtka utrzeć z cukrem. Dodać mak, bułkę, olejek i na koniec ubitą pianę z białek, Delikatnie wymieszać.Piec 40-50 minut. Przygotować masę. Całe jajka i żółtka ubić z cukrem do białości na parze. Ostudzić. Masło ucierać dodając stopniowo masę jajeczną a później napar z kawy i sok z cytryny.