Agulla13

Agulla13

Kucharz
[Przepisów: 3]

Tort Makowy wg Agulla13

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Wspaniałe na Święta Bożego Narodzenia U mnie w domu moja mama piekła go na moje urodziny w listopadzie

Tort Makowy wg Agulla13 Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Tort Makowy wg Agulla13

 

  • 5 jajek
  • 3/4 kostki masła
  • 1 szklanka cukru
  • 2 szklanki maku
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 1 łyzeczka proszku do pieczenia
  • olejek migdałowy
  • 2 łyżki miodu
  • krem do tortu według upodobania
  • dżem do przełożenia

Sposób przygotowania:

Tort Makowy wg Agulla13
Zaparzyć mak a następnie zmielić go w maszynce do mięsa. Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodać miękkie masło, dodać mak, olejek migdałowy, rozpuszczony miód i dwie łyżki bułki tartej. Na koniec dodać pianę ubitą z białek i wymieszać łyżką, przełożyć do natłuszczonej foremki, piec w piekarniku w 180 stopniach przez 40 min.Po upieczeniu wystudzić i  przekroić na trzy części, przełożyć dolną warstwę dżemem np porzeczka czarna lub różana, górna warstwa krem, śmietana, według upodobania.
Tort Makowy wg Agulla13
dolna warstwa przełożona marmoladą rózaną górna chałwą