mimi65

mimi65

Kucharz
[Przepisów: 14]

Tort Malakoff 4

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 2/5 głosów: 1

Gdy chcemy aby było bardzo wykwintnie to sami sporządzamy budyń z żółtek , mleka i mąki ziemniaczanej i cukru.

Tort Malakoff 4

Składniki:

Tort Malakoff 4

 

  • Biszkopty takie same jak na tiramisu
  • Poncz:
  • 1/2 szklanki białego wina
  • 50 ml rumu
  • 1-2 łyżeczek cukru
  • Przełożenie:
  • dżem malinowy 2-3 łyżki
  • 1,5 szklanki mleka
  • budyń waniliowy
  • 4 łyżki cukru
  • 30 dag masła
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 10 dag uprażonych płatków migdałowych
  • bita śmietana
  • kilkanaście niedużych herbatników w czekoladzie

Sposób przygotowania:

Tort Malakoff 4
Budyń ugotować z mlekiem i cukrem, ostudzić .Przykryć folią wtedy nie zrobi się kożuch.Masło utrzeć z cukrem pudrem.Nie przerywając ucierania , dodawać po łyżce zimnego budyniu.Wymieszać składniki ponczu.Tortownicę wyłożyć biszkoptami, nasączyć połowa ponczu.Podgrzać dżem, połowę rozłożyc na biszkoptach (kleksy).Posmarować grubo częścia kremu, posypać 1/3 płatków.Ułożyć drugą warstwę biszkoptów, wstawić do lodówki.Gdy krem stwardnieje, zdjąć obręcz tortownicy , posmarować boki resztą kremu.Udekorować rozetkami bitej śmietany oraz herbatniczkami. Świetne są firmy Leibnitz , malutkie do połowy pokryte czekoladą .