Sposób przygotowania:
Tort malinowo-migdałowy
Najpierw pieczemy biszkopt zgodnie z przepisem w blaszce 20cm: 6 jajek rozbijamy i oddzielamy białka od żółtek. Białka miksujemy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Gdy piana będzie już ubita dodajemy partiami cukier i miksujemy dalej. Po dodaniu cukru odstawiamy mikser i do masy z białek dodajemy żółtka i kisiel. Delikatnie mieszamy łyżką jednocześnie wprowadzając powietrze do całości. Następnie przesiewamy do masy mąkę i proszek do pieczenia. Nadal mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Gotowe wylewamy do wysmarowanej masłem i wysypanej mąką formy w pieczemy około 30-35 minut w temperaturze 180 stopni. następnie biszkopt wyjmujemy, studzimy i tniemy na 3 części. Każdą z nich nasączamy wodą z cytryną. W oddzielnej misce ubijamy śmietankę dosypując do niej zmielone migdały. Z gotowej migdałowej masy odkładamy w mniejsza miseczkę2 łyżki masy i mieszamy je z Nutellą.Na talerzu do podania tortu układamy dolny blat i podkładamy pod niego czyste kartki papieru. Blat smarujemy dżemem malinowym i przykrywamy kolejnym blatem. Przesmarowujemy masą migdałową i przykrywamy górnym blatem. Cały tort osmarowujemy pozostałą migdałową masą i wygładzamy krawędzie. Dekorujemy malinami i wzorkami z ciemnej masy mogdałowo-Nutellowej.
paulka104
kasiular
Tit