daniel1291

daniel1291

Starszy Kucharz
[Przepisów: 18]

Tort malinowy 2

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

przepyszny tort z malinami i czekoladą

Tort malinowy 2

Składniki:

Tort malinowy 2

 

  • CIASTO:
  • 5 białek
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 5 żółtek
  • szczypta soli
  • 2/3 szklanki mąki
  • 0,5 szklanki mączki ziemniaczanej
  • KREM:
  • 250 gram malin(mrożonych lub świeżych)
  • 2 szklanki śmietany kremówki ubitej z 5 łyżkami cukru pudru
  • 60 g czekolady
  • 6 łyżek cukru pudru
  • kieliszek likieru pomarańczowego
  • kakao do opruszenia

Sposób przygotowania:

Tort malinowy 2
Ubić pianę z białek dodając powoli pół szklanki cukru pudru. Osobno roztrzepać żółtka, sól i resztę cukru. Wymieszać pianę z masą żółtkową. Mąkę oraz mączkę ziemniaczaną stopniowo sypać na wierzch masy. Delikatnie wymieszać. Ciasto wyłożyć do wysmarowanej tortownicy i szybko wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 200 stopni celcjusza ok. 35 min. i pozostawić w formie, aż ostygnie. przekroić poziomo na trzy części. Czekoladę rozpuścić przestudzić, dodać likier i 3 łyżki pudru.Ucierać aż powstanie gęsty krem. Wymieszać go z 1/3 bitej śmietany i posmarować pierwszą warstwę tortu. Maliny zagotować z 3 łyżkami cukru pudru. Ostudzić, wymieszać z 1/3 bitej śmietany. Posmarować drugą warstwę tortu. Wierzch pokryć resztą bitej śmietany, posypać kakao i udekorować malinami.