jagienka

jagienka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 917]

Tort mandarynkowy

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

tort mandrynkowy doskonały na przyjęcia dla dzieci

Tort mandarynkowy

Składniki:

Tort mandarynkowy

 

  • 15 dag mąki
  • 7,5 dag cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 jajko
  • 3 puszki mandarynek po 310 ml
  • 1/2 litra mleka
  • 20 dag cukru
  • 2 budynie waniliowe
  • 3 kubki gestej tłustej śmietany po 20 dag
  • 1 galaretka truskawkowa
  • 3 dag migdałów w płatkach

Sposób przygotowania:

Tort mandarynkowy
Zagnieść ciasto z mąki, cukru masła, proszku do pieczenia i jajka. Ciastem wyłożyć tortownicę o śred. 26 cm, tak by powstał 3 cm wysoki brzeg. Spód kilkakrotnie nakłuć widelcem i formę odstawić w chłodne miejsce. Mandarynki osączyć. Zagotować 3/8 litra mleka z cukrem. budyń rozrobić z pozostałym mlekiem, wlać do gotującego mleka i mieszająć jeszcze raz zagotować. Do budyniu dodać mieszając śmietanę i natychmiast wlać do tortownicy. Budyń wygładzić, ułożyć na nim mandarynki.

Ciasto piec w nagrzanym piekarniku do 175 stop. C. przez 70-75 minut. Wystudzić w formie, najlepiej przez noc. Galaretkę rozrobić w połowie wody podanej na opakowaniu.Przestudzić, polać nią równomiernie mandarynki. Odczekać, aż się zetnie.

Tagi:

jajko jajka