Sposób przygotowania:
Tort mandarynkowy
Zagnieść ciasto z mąki, cukru masła, proszku do pieczenia i jajka. Ciastem wyłożyć tortownicę o śred. 26 cm, tak by powstał 3 cm wysoki brzeg. Spód kilkakrotnie nakłuć widelcem i formę odstawić w chłodne miejsce. Mandarynki osączyć. Zagotować 3/8 litra mleka z cukrem. budyń rozrobić z pozostałym mlekiem, wlać do gotującego mleka i mieszająć jeszcze raz zagotować. Do budyniu dodać mieszając śmietanę i natychmiast wlać do tortownicy. Budyń wygładzić, ułożyć na nim mandarynki.
Ciasto piec w nagrzanym piekarniku do 175 stop. C. przez 70-75 minut. Wystudzić w formie, najlepiej przez noc. Galaretkę rozrobić w połowie wody podanej na opakowaniu.Przestudzić, polać nią równomiernie mandarynki. Odczekać, aż się zetnie.
Ciasto piec w nagrzanym piekarniku do 175 stop. C. przez 70-75 minut. Wystudzić w formie, najlepiej przez noc. Galaretkę rozrobić w połowie wody podanej na opakowaniu.Przestudzić, polać nią równomiernie mandarynki. Odczekać, aż się zetnie.