MP3-ka

MP3-ka

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 266]

Tort marchewkowy z domowym karmelem

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Tort marchewkowy, pachnący cynamonem, z kremem mascarpone, orzechami pekan, snickersami i domowym karmelem.

Tort marchewkowy z domowym karmelem

Składniki:

Tort marchewkowy z domowym karmelem

 

  • Szklanka to 250ml

 

  • 3 jajka
  • 1 szklanka startej drobno marchewki
  • 1.5 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1.5 szklanki cukru
  • 1 szklanka oleju
  • 2 łyżeczki cynamonu

 

  • 250g mascarpone
  • 300ml śmietany
  • 2 łyżki cukru pudru

 

 

Sposób przygotowania:

Tort marchewkowy z domowym karmelem
Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia 

Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę, następnie stopniowo - na małych obrotach - na zmianę dodajemy raz przesianą mąkę, raz olej. Na koniec dodajemy marchewkę i mieszamy. 

Pieczemy w 170 stopniach ok 50-60 min.

Mascarpone ze śmietaną i pudrem ubijamy na puszystych gęsty krem.

Cukier wsypujemy na patelnię, podgrzewamy na małym ogniu. Nie mieszamy. Gdy cukier się całkiem rozpuści, zrobi się brązowy płyn. Dolewamy odrobinę wody, uwaga będzie pryskać! Mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji. Jeśli będą grudki - to je wyciągamy! 

Następnie dodajemy śmietankę, podgrzewamy jeszcze chwilę. Zdejmujemy z gazu i dodajemy masło. Mieszamy.

Studzimy.

Ciasto kroimy na 3 blaty.

Układamy warstwy następująco 

Ciasto - krem - karmel - ciasto itd

Górę posypujemy posiekanymi orzechami, polewamy karmelem i posypujemy snickersami.