Sposób przygotowania:
tort migdałowo-fasolowy
Przygotowanie;
Fasolę "jaś" jasną umyć,namoczyć dzień wcześniej i ugotować na wolnym ogniu na półmiękko.Przetrzeć przez sitko.Osączyć.Jajka umyć,oddzielić żółtka od białek.Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę,dodać fasolę,tartą bułkę,sztywno ubitą pianę,olejek migdałowy,wymieszać delikatnie.Przełożyć do tortownicy i piec w temp.200s.c około 40 minut.Przyrządzić lukier:
z cukru i wody ugotować syrop,ciągle mieszając ostudzić i trzeć do białości,dodać rum.Krążki pokroić na 2 części.Przełożyć dżemem.Powierzchnię polukrować.
Fasolę "jaś" jasną umyć,namoczyć dzień wcześniej i ugotować na wolnym ogniu na półmiękko.Przetrzeć przez sitko.Osączyć.Jajka umyć,oddzielić żółtka od białek.Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę,dodać fasolę,tartą bułkę,sztywno ubitą pianę,olejek migdałowy,wymieszać delikatnie.Przełożyć do tortownicy i piec w temp.200s.c około 40 minut.Przyrządzić lukier:
z cukru i wody ugotować syrop,ciągle mieszając ostudzić i trzeć do białości,dodać rum.Krążki pokroić na 2 części.Przełożyć dżemem.Powierzchnię polukrować.