tort migdałowo-fasolowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

takim tortem zachwyci się każdy gość

tort migdałowo-fasolowy

Składniki:

tort migdałowo-fasolowy

 

  • Składniki:
  • 20 dag fasoli " jasiek"
  • 8 jajek
  • 1 3/4 szklanki cukru pudru
  • 3-4 łyżki tartej bułki
  • olejek migdałowy
  • 20 dag dżemu truskawkowego
  • Lukier:
  • 1 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki wody
  • 2 kieliszki rumu

Sposób przygotowania:

tort migdałowo-fasolowy
Przygotowanie;
Fasolę "jaś" jasną umyć,namoczyć dzień wcześniej i ugotować na wolnym ogniu na półmiękko.Przetrzeć przez sitko.Osączyć.Jajka umyć,oddzielić żółtka od białek.Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę,dodać fasolę,tartą bułkę,sztywno ubitą pianę,olejek migdałowy,wymieszać delikatnie.Przełożyć do tortownicy i piec w temp.200s.c około 40 minut.Przyrządzić lukier:
z cukru i wody ugotować syrop,ciągle mieszając ostudzić i trzeć do białości,dodać rum.Krążki pokroić na 2 części.Przełożyć dżemem.Powierzchnię polukrować.

Tagi:

jajko tarta jajka