edytaha

edytaha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 992]

Tort migdałowy z brzoskwiniowym puree

  • 20
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 14

Przerobiłam przepis z gazety i przygotowałam tort na urodziny Mamy. Był pracochłonny, ale smakował wyśmienicie.

Tort migdałowy z brzoskwiniowym puree Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Tort migdałowy z brzoskwiniowym puree

 

  • 4 jajka
  • 45 dag mąki pszennej
  • 25 dag margaryny
  • 22 dag cukru
  • 1 kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 kopiasta łyżeczka cukru wanilinowego
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany – jeśli składniki ciasta nie chcą się połączyć
  • 4 małe szczypty soli
  • 10 dag brązowego cukru
  • 10 dag migdałów w płatkach
  • 1 puszka 850 g połówek brzoskwiń w lekkim syropie
  • 50 dag serka mascarpone
  • 1 łyżeczka cukru pudru
  • 50 dag śmietany kremówki 30%
  • 1 łyżeczka żelatyny instant

Sposób przygotowania:

Tort migdałowy z brzoskwiniowym puree
Oddzieliłam żółtka od białek, przy czym każde białko umieściłam w oddzielnym spodeczku (będą pojedynczo ubijane). Przesianą mąkę posiekałam z margaryną, dodałam cukier, proszek do pieczenia, cukier wanilinowy i wymieszałam. Dodałam żółtka i szybko zagniotłam ciasto – ponieważ składniki nie chciały się połączyć, dodałam jeszcze łyżkę kwaśnej śmietany. Ciasto podzieliłam na cztery części. Piekarnik rozgrzałam do temperatury 170 stopni z termo obiegiem. Pierwszą część ciasta rozwałkowałam na cieniutki placek o średnicy 26 cm. Zrobiłam to na silikonowej podkładce, a następnie, odwracając „do góry nogami” przełożyłam na papier do pieczenia i ułożyłam na blaszce. Jedno białko ubiłam ze szczyptą soli na sztywna pianę, rozsmarowałam ją na cieście, po wierzchu posypałam 1/4 brązowego cukru i 1/4 płatków migdałowych. Wstawiłam do nagrzanego piekarnika i piekłam 20 minut. Po wyjęciu, razem z papierem przełożyłam na kratkę kuchenną do przestudzenia. Z pozostałych trzech części w taki sam sposób upiekłam kolejne trzy placki. Trzeba się z nimi ostrożnie obchodzić, bo są naprawdę kruche i delikatne. Brzoskwinie osączyłam z syropu, dokładnie zmiksowałam na puree. Żelatynę rozpuściłam w 4-5 łyżkach wrzątku. Odstawiłam. Serek mascarpone roztarłam z cukrem pudrem. Kremówkę ubiłam na sztywno, pod koniec, nie przerywając miksowania, wlałam cienkim strumieniem rozpuszczoną żelatynę. Ubitą śmietanę wymieszałam przy pomocy łyżki z serkiem mascarpone. Na paterze ułożyłam pierwszy kruchy placek, rozłożyłam na nim 1/3 śmietanowej masy, a na nią 1/3 puree z brzoskwiń. Tak samo postąpiłam z drugim i trzecim plackiem. Na wierzchu położyłam ostatni placek i delikatnie go docisnęłam. Wstawiłam do lodówki na około 4 godziny.
Tort migdałowy z brzoskwiniowym puree
Poszczególne etapy przygotowania kruchego ciasta.
Tort migdałowy z brzoskwiniowym puree
Placek przygotowany do włożenia do piekarnika.
Tort migdałowy z brzoskwiniowym puree
Osączone z syropu połówki brzoskwiń zmiksowałam na puree.
Tort migdałowy z brzoskwiniowym puree
Tak prezentował się tort w całej okazałości.