Sposób przygotowania:
Tort migdałowy z brzoskwiniowym puree
Oddzieliłam żółtka od białek, przy czym każde białko umieściłam w oddzielnym spodeczku (będą pojedynczo ubijane). Przesianą mąkę posiekałam z margaryną, dodałam cukier, proszek do pieczenia, cukier wanilinowy i wymieszałam. Dodałam żółtka i szybko zagniotłam ciasto – ponieważ składniki nie chciały się połączyć, dodałam jeszcze łyżkę kwaśnej śmietany. Ciasto podzieliłam na cztery części. Piekarnik rozgrzałam do temperatury 170 stopni z termo obiegiem. Pierwszą część ciasta rozwałkowałam na cieniutki placek o średnicy 26 cm. Zrobiłam to na silikonowej podkładce, a następnie, odwracając „do góry nogami” przełożyłam na papier do pieczenia i ułożyłam na blaszce. Jedno białko ubiłam ze szczyptą soli na sztywna pianę, rozsmarowałam ją na cieście, po wierzchu posypałam 1/4 brązowego cukru i 1/4 płatków migdałowych. Wstawiłam do nagrzanego piekarnika i piekłam 20 minut. Po wyjęciu, razem z papierem przełożyłam na kratkę kuchenną do przestudzenia. Z pozostałych trzech części w taki sam sposób upiekłam kolejne trzy placki. Trzeba się z nimi ostrożnie obchodzić, bo są naprawdę kruche i delikatne. Brzoskwinie osączyłam z syropu, dokładnie zmiksowałam na puree. Żelatynę rozpuściłam w 4-5 łyżkach wrzątku. Odstawiłam. Serek mascarpone roztarłam z cukrem pudrem. Kremówkę ubiłam na sztywno, pod koniec, nie przerywając miksowania, wlałam cienkim strumieniem rozpuszczoną żelatynę. Ubitą śmietanę wymieszałam przy pomocy łyżki z serkiem mascarpone. Na paterze ułożyłam pierwszy kruchy placek, rozłożyłam na nim 1/3 śmietanowej masy, a na nią 1/3 puree z brzoskwiń. Tak samo postąpiłam z drugim i trzecim plackiem. Na wierzchu położyłam ostatni placek i delikatnie go docisnęłam. Wstawiłam do lodówki na około 4 godziny.
misia5
edytaha
Służę uprzejmie i życzę smacznego :)
Triss
edytaha
Myślę, że spokojnie możesz użyć innych owoców, byleby tylko mus był dość gęsty :)
zewa
edytaha
Dziękuje Ewuniu :)
elzbieta8960
edytaha
Tak Elu, mam już nawet zamówienia na kolejne imprezy rodzinne :)
gosia56
gosia56
jaNina
czas zabrać się za jakieś domowe smakołyki po serii lodów i nadmorskich gofrach.
To ciasto wygląda wspaniale!
edytaha
anemon
edytaha
Dziękuję :) W realu tort prezentował się dużo lepiej niż na zdjęciu :)
jaNina
To czasem tak bywa, coś co wspaniale smakuje niekoniecznie wygląda cudnie.
Tu kompozycja smaków gwarantuje że to pychotka :)
anemon
Nawet nie wiecie jak ja to znam. Czasami spędzę w kuchni pół dnia i zrobię coś naprawdę ekstra, a na zdjęciu...szkoda gadać. Innym razem zamieszam łyżką dwa razy, a na zdjęciu super danie. Znam to, znam. A Twój i na zdjęciu pięknie się prezentuje.
Elficzna
edytaha
Aaaa, podziękować :)
Madziarzeszow
tylko dekoracja była kolorowa
edytaha
Cieszę się, że smakował :)