Sposób przygotowania:
Tort motyl
Przygotować wszystkie niezbędne składniki na tort. Jajka sparzyć wrzącą wodą, białka oddzielić od żółtek, białka przełożyć do wysokiego naczynia i ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier. Dodać żółtka, nadal ubijając. Mąki wymieszać, ze sobą dodać do nich proszek do pieczenia i delikatnie dodać do ciasta, zamieszać drewnianą łyżką. Blaszkę okrągłą wyłożyć wysmarować na bokach i na spodzie masłem, następnie wyłożyć ciasto biszkoptowe do blaszki. Piec w temperaturze około 190 -200 stopni C przez około 40 -50 minut. Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, ostudzić. Następnie przekroić biszkopt na pół, tak aby powstały dwa półokręgi i złączyć odwrotnie oba biszkopty, tak aby powstały skrzydła motyla. Wykonać masę czekoladową i śmietankową, nałożyć masę do szprycy i dekorować tort, na bokach rozsmarować resztę masy i nałożyć posypkę kolorową na bokach torta. W środek położyć banana i dekorować kolorowymi cukierkami i owocami również masę ze szprycy.