agnieszkalider

agnieszkalider

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 786]

Tort motyl

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Mój pyszny torcik motylek- wspaniały i pyszny deser

Tort motyl

Składniki:

Tort motyl

 

  • masa śmietankowa gotowa 1 opak
  • masa czekoladowa gotowa 1 opak
  • dżem truskawkowy 1 opak
  • proszek do pieczenia 2 łyżeczki
  • mąka ziemniaczana 1/4 szklanki
  • sól 1 szczypta
  • jajka 8 szt
  • posypka kolorowa 2 opak
  • mąka tortowa 2,5 szklanki
  • cukier 1 szklanka
  • cukierki kolorowe 1 opak
  • owoce kolorowe 1 garść
  • banan 1 sztuka

Sposób przygotowania:

Tort motyl
Przygotować wszystkie niezbędne składniki na tort. Jajka sparzyć wrzącą wodą, białka oddzielić od żółtek, białka przełożyć do wysokiego naczynia i ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier. Dodać żółtka, nadal ubijając. Mąki wymieszać, ze sobą dodać do nich proszek do pieczenia i delikatnie dodać do ciasta, zamieszać drewnianą łyżką. Blaszkę okrągłą wyłożyć wysmarować na bokach i na spodzie masłem, następnie wyłożyć ciasto biszkoptowe do blaszki. Piec w temperaturze około 190 -200 stopni C przez około 40 -50 minut. Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, ostudzić. Następnie przekroić biszkopt na pół, tak aby powstały dwa półokręgi i złączyć odwrotnie oba biszkopty, tak aby powstały skrzydła motyla. Wykonać masę czekoladową i śmietankową, nałożyć masę do szprycy i dekorować tort, na bokach rozsmarować resztę masy i nałożyć posypkę kolorową na bokach torta. W środek położyć banana i dekorować kolorowymi cukierkami i owocami również masę ze szprycy.

Tagi:

jajko jajka