Sposób przygotowania:
Tort-motyl
Biszkopt: Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić ze szczyptą soli, powoli dodawać cukier. Ciągle miksując dodać żółtka i kilka kropel zapachu waniliowego. Chwilkę miksować. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i kakaem, delikatnie wymieszać drewnianą łyżką. Przełożyć na blachę wysmarowaną tłuszczem i bułką tartą. Piec w 170 stopniach ok. 25-30 minut.Po upieczeniu biszkopt ostudzić.Przekroić na pół(pionowo i poziomo).Ułożyć przeciwlegle od siebie.
Krem:2 szklanki mleka zagotować a w połówce rozrobić budyń. Gdy mleko się zagotuje wlać rozrobiony proszek budyniowy i dokładnie wymieszać. Zdjąć z ognia i ostudzić. Margarynę dokładnie utrzeć(zmiksować z cukrem pudrem)Dodawać po łyżeczce zimnego budyniu ciągle miksując oraz kakao. Na koniec dodać łyżeczkę soku z cytryny i wymieszać. Nasączenie: Wodę zagotować, dodać cukier i wymieszać. Dodać kilka kropel aromatu rumowego i kwasku cytrynowego, dokładnie wymieszać i ostudzić.
Nasączyć biszkopty. Posmarować marmoladą i wyłożyć krem, rozsmarować i dodać pokruszoną czekoladą, rozsmarować szpatułką.Na koniec dokładnie obłożyć boki kremem cały tort i dowolnie udekorować.(Ja na wierzch rozrobiłam krem śmietanowy i ozdobiłam plastrami nektarynek,posypałam pokruszoną czekoladą i ozdobiłam perełkami.)Po udekorowaniu wstawić torcik do lodówki.
Krem:2 szklanki mleka zagotować a w połówce rozrobić budyń. Gdy mleko się zagotuje wlać rozrobiony proszek budyniowy i dokładnie wymieszać. Zdjąć z ognia i ostudzić. Margarynę dokładnie utrzeć(zmiksować z cukrem pudrem)Dodawać po łyżeczce zimnego budyniu ciągle miksując oraz kakao. Na koniec dodać łyżeczkę soku z cytryny i wymieszać. Nasączenie: Wodę zagotować, dodać cukier i wymieszać. Dodać kilka kropel aromatu rumowego i kwasku cytrynowego, dokładnie wymieszać i ostudzić.
Nasączyć biszkopty. Posmarować marmoladą i wyłożyć krem, rozsmarować i dodać pokruszoną czekoladą, rozsmarować szpatułką.Na koniec dokładnie obłożyć boki kremem cały tort i dowolnie udekorować.(Ja na wierzch rozrobiłam krem śmietanowy i ozdobiłam plastrami nektarynek,posypałam pokruszoną czekoladą i ozdobiłam perełkami.)Po udekorowaniu wstawić torcik do lodówki.