Marta1986

Marta1986

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 711]

Tort-motyl

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

mój torcik w kształcie motyla:-)

Tort-motyl Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Tort-motyl

 

  • Biszkopt ciemny;
  • 5 jajek
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 3/4 szklanki cukru kryształu
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • aromat waniliowy
  • 2 łyżeczki kakao
  • Krem
  • 2 margaryny Kasia
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 2 budynie czekoladowe
  • 2,5 szklanki mleka
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 2 łyżeczki kakao
  • pokruszona czekolada
  • marmolada
  • nasączenie:
  • 1 szklanka wody
  • esencja rumowa
  • pół łyżeczki kwasku cytrynowego
  • 5 łyżeczek cukru
  • Dodatkowo do ozdoby:
  • 1 opakowanie kremu śmietankowego
  • 2 nektarynki
  • perełki cukrowe
  • dowolne dodatki ozdobne

Sposób przygotowania:

Tort-motyl
Biszkopt: Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić ze szczyptą soli, powoli dodawać cukier. Ciągle miksując dodać żółtka i kilka kropel zapachu waniliowego. Chwilkę miksować. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i kakaem, delikatnie wymieszać drewnianą łyżką. Przełożyć na blachę wysmarowaną tłuszczem i bułką tartą. Piec w 170 stopniach ok. 25-30 minut.Po upieczeniu biszkopt ostudzić.Przekroić na pół(pionowo i poziomo).Ułożyć przeciwlegle od siebie.
Krem:2 szklanki mleka zagotować a w połówce rozrobić budyń. Gdy mleko się zagotuje wlać rozrobiony proszek budyniowy i dokładnie wymieszać. Zdjąć z ognia i ostudzić. Margarynę dokładnie utrzeć(zmiksować z cukrem pudrem)Dodawać po łyżeczce zimnego budyniu ciągle miksując oraz kakao. Na koniec dodać łyżeczkę soku z cytryny i wymieszać. Nasączenie: Wodę zagotować, dodać cukier i wymieszać. Dodać kilka kropel aromatu rumowego i kwasku cytrynowego, dokładnie wymieszać i ostudzić.
Nasączyć biszkopty. Posmarować marmoladą i wyłożyć krem, rozsmarować i dodać pokruszoną czekoladą, rozsmarować szpatułką.Na koniec dokładnie obłożyć boki kremem cały tort i dowolnie udekorować.(Ja na wierzch rozrobiłam krem śmietanowy i ozdobiłam plastrami nektarynek,posypałam pokruszoną czekoladą i ozdobiłam perełkami.)Po udekorowaniu wstawić torcik do lodówki.
Tort-motyl
Wszystkie składniki na biszkopt należy bardzo dokładnie wymieszać i przelać do blaszki.
Tort-motyl
Po upieczeniu i ostudzeniu biszkopt przekroic pionowo i poziomo.
Tort-motyl
Nasączone biszkopty obrócić przeciwlegle od siebie i nakładać kremem.
Tort-motyl
Po udekorowaniu należy pozostawić tort w lodówce a pózniej tylko jeść:-)