Sposób przygotowania:
tort murzynek
Przygotowanie:
Przesiać dokładnie mąkę wrocławską,dodać proszek do pieczenia,wymieszać.Stopić na patelni lub w kubku margarynę,dodać cukier,wodę i kakao,wymieszać,podgrzać,zdjąć z ognia.Połowę masy odlać.Jajka delikatnie umyć,oddzielić białka od żółtek.Do jednej masy ( tej ciepłej) dodać żółtka i mąkę,wymieszać.Białka ubić na sztywną puszystą pianę,dodać do masy,wymieszać.Przełożyć ciasto do tortownicy i piec w temp.180s.c przez 45 minut.Ciasto należy odstawić do wystygnięcia.Przekroić poziomo na 2 krążki,przełożyć marmoladą.
Przesiać dokładnie mąkę wrocławską,dodać proszek do pieczenia,wymieszać.Stopić na patelni lub w kubku margarynę,dodać cukier,wodę i kakao,wymieszać,podgrzać,zdjąć z ognia.Połowę masy odlać.Jajka delikatnie umyć,oddzielić białka od żółtek.Do jednej masy ( tej ciepłej) dodać żółtka i mąkę,wymieszać.Białka ubić na sztywną puszystą pianę,dodać do masy,wymieszać.Przełożyć ciasto do tortownicy i piec w temp.180s.c przez 45 minut.Ciasto należy odstawić do wystygnięcia.Przekroić poziomo na 2 krążki,przełożyć marmoladą.