bogusia82

bogusia82

Złoty Ekspert
[Przepisów: 873]

Tort na rocznicę ślubu

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 15

Tort przygotowałam na 25 rocznicę ślubu moich rodziców, wszystkim gościom się podobał i bardzo smakował.

Tort na rocznicę ślubu Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Tort na rocznicę ślubu

 

  • Biszkopt 1:
  • 6 jajek
  • 1 szklanki cukru
  • 2 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

  • Biszkopt 2:

 

  • 6 jajek
  • 1 szklanki cukru
  • 2 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

  • Krem:
  • 1 l mleka
  • 3 budynie waniliowe z cukrem
  • 2,5 kostki masła
  • 2 tabliczki białej czekolady
  • 0,5 l śmietany kremówki 30%
  • 2 smietan-fixy
  • cukier puder do smaku
  • Dodatkowo:
  • 2 słoiczki dżemu wiśniowego
  • Masa cukrowa do dekoracji:
  • 80 dag cukru pudru
  • 100 g glukozy
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • 70 ml wody
  • 3 łyżeczki margaryny

 

  • olejek migdałowy
  • Barwnik spożywcze:zielony,czerwony,pomarańczowy
  • srebrne kuleczki do dekoracji

Sposób przygotowania:

Tort na rocznicę ślubu
Białka ubić na sztywną pianę, stopniowo dodawaj cukier a następnie dodaj po żółtku i ucieraj dalej. Na końcu dodaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, delikatnie wymieszaj. Przełóż do tortownicy(śr.28 cm) piecz ok.40 min. Upiecz dwa takie biszkopty.

Po ostudzeniu przekrój każdy na pół.3 budynie ugotuj w 1 l mleka według przepisu na opakowaniu. Masło utrzyj do białości dodawaj po łyżce ostudzonego budyniu .Dodaj czekolady rozpuszczone w kąpieli wodnej, delikatnie wymieszaj.

Śmietanę ubij, dodaj śmietan-fixy wymieszane z cukrem pudrem-cukru nie za dużo ponieważ czekolada jest słodka i w budyniu jest cukier. Ubitą śmietanę delikatnie połącz z kremem budyniowym, uważając aby się nie zważył. Krem podziel na pół, jedną część odłóż do wysmarowania góry i boków, najlepiej schowaj do lodówki. Jeden blat biszkoptu posmaruj dżemem wiśniowym, na to wyłóż 1/3 kremu, na krem połóż kolejny blat biszkoptu na to dżem , 1/3 kremu, kolejny blat biszkoptu, dżem , 1/3 kremu i przykryj ostatnim blatem biszkoptu.

Boki i wierzch posmaruj kremem .Pozostały krem przełóż do worka cukierniczego z tylką i udekoruj tort, do kremu możesz dodać barwnik spożywczy , wtedy dekoracja będzie efektowniejsza. udekoruj tort srebrnymi kuleczkami.4 łyżeczki żelatyny zalej 70 ml zimnej wody.

Odstaw na ok. 5 min.

Postaw żelatynę w misce nad parą wodną i mieszać aż się rozpuści. wsyp do tego 100 g glukozy, dodaj 3 łyżeczki margaryny. Wymieszaj. Lekko ostudż.

Mieszając dodaj olejek migdałowy i dodaj stopniowo cukier puder ok 80 dag i wyrób ciasto aż masa będzie plastyczna. Jeśli się zbyt klei to dodaj cukru pudru a gdy jest zbyt sucha to dodaj margaryny.

Masę podziel i dodaj barwniki dokładnie połącz .wykonaj dekoracje. Wstaw go do lodówki by się dobrze schłodził.


Tort na rocznicę ślubu
Tort nie jest zbyt słodki, ma fajny delikatny smak.