Natala1210

Natala1210

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 770]

Tort naleśnikowy z gruszkami w syropie

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Coś przepysznego,spróbujcie nie pożałujecie!

Tort naleśnikowy z gruszkami w syropie

Składniki:

Tort naleśnikowy z gruszkami w syropie

 

  • 1/2szkl.wody,
  • 1szkl.mleka,
  • 1szkl.mąki,
  • 3jajka,
  • 1/2łyżeczki cukru waniliowego,
  • 2 łyżki masła,
  • szczypta soli
  • Nadzienie;
  • 1 puszka gruszek w syropie,
  • 1 słoik(30dag.) żurawiny do mięsa,
  • 1/4łyżeczki kardamonu,
  • 1/2łyżeczkicynamonu,
  • 25dag.serka mascarpone

Sposób przygotowania:

Tort naleśnikowy z gruszkami w syropie
Białka oddzielić od żółtek.Żółtka ubić mikserem z mlekiem,wodą,mąką,cukrem waniliowym,odstawić na 30min..Masło stopić,ostudzić,wlać do ciasta i jeszcze raz wymieszać,białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę i delikatnie wymieszać z ciastem,usmażyć 10 naleśników.
Gruszki osączyć z syropu,zmiksować,połączyć z żurawiną,cynamonem i kardamonem.Żaroodporne naczynie natłuścić,układać w nim warstwami naleśniki posmarowane nadzieniem gruszkowo-żurawinowym,na wierzchu powinien być naleśnik,na który nakładamy serek mascarpone.Całość zapiekamy w 180"C.

Tagi:

mięso