smak i uczucie

smak i uczucie

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 145]

Tort naleśnikowy z kajmakiem i owocami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Prosty w wykonaniu torcik z naleśników w połączeniu z kajmakiem i kremem z serkiem mascarpone. Owoce można wykorzystać dowolne.

Tort naleśnikowy z kajmakiem i owocami

Składniki:

Tort naleśnikowy z kajmakiem i owocami

 

  • ciasto naleśnikowe

 

  • 250 g mąki
  • 250 g wody gazowanej
  • 250 ml mleka
  • 2 jajka
  • 1 łyżka oleju
  • 2 łyżki cukru
  • olej do smażenia

 

  • Krem:
  • 750 g śmietany kremówki 36%
  • 250 g serka mascarpone
  • 3 łyżki cukru pudru(lub według własnych smaków)

 

 

Sposób przygotowania:

Tort naleśnikowy z kajmakiem i owocami
Do miski wkładamy wszystkie składniki do ciasta naleśnikowego i roztrzepujemy trzepaczką na gładkie ciasto. Odstawiamy je na 15 minut, aby "odpoczęło". Na patelnię wlewamy odrobinę oleju i smażymy naleśniki Ciasto powinno cieniutko pokryć dno patelni. Potrzebujemy do naszego tortu 9 szt naleśników. Odstawiamy do wystudzenia. Śmietanę mocno schłodzoną ubijamy z cukrem pudrem na sztywno. Dodajemy serek mascarpone i chwilę ubijamy. Teraz układamy warstwy tortu. Pierwszy naleśnik smarujemy kajmakiem, a następnie kremem. Przykładamy kolejny naleśnik. Kajmakiem smarujemy co drugi naleśnik. Tak powtarzamy do momentu ułożenia 9 naleśników. Całość smarujemy kremem i dekorujemy w dowolny sposób owocami. Schłodzić w lodówce .