Sposób przygotowania:
Tort naleśnikowy z pieczarkami
Pieczarki oczyść, umyj i drobno pokrój. Cebule obierz i posiekaj. Na patelni
rozgrzej olej, wrzuć cebule i pieczarki , smaż ok. 15 min. Przygotuj sos; Rozgrzej masło w rondelku, oprósz mąką i gotuj na małym ogniu aż zacznie
bulgotać. Powoli ciągle mieszając wlewaj mleko. Gotuj aż sos zgęstnieje. Dodaj
starty ser i podgrzewaj aż ser sie roztopi ciągle mieszając. Dodaj pieczarki
z cebula, duś przez chwile, zdejmij z ognia. Zrób nalesniki:
Wszystkie składniki ciasta zmiksuj, usmaż na patelni na rozgrzanym
tluszczu. W naczyniu żaroodpornym ułóż jeden naleśnik, posmaruj go sosem
pieczarkowym, przykryj następnym nalesnikiem. Postępuj tak aż nie będzie już
nalesników i sosu. Na ostatnim naleśniku połóż łyżke masła, przykryj folią
aluminiową i piecz ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st.
rozgrzej olej, wrzuć cebule i pieczarki , smaż ok. 15 min. Przygotuj sos; Rozgrzej masło w rondelku, oprósz mąką i gotuj na małym ogniu aż zacznie
bulgotać. Powoli ciągle mieszając wlewaj mleko. Gotuj aż sos zgęstnieje. Dodaj
starty ser i podgrzewaj aż ser sie roztopi ciągle mieszając. Dodaj pieczarki
z cebula, duś przez chwile, zdejmij z ognia. Zrób nalesniki:
Wszystkie składniki ciasta zmiksuj, usmaż na patelni na rozgrzanym
tluszczu. W naczyniu żaroodpornym ułóż jeden naleśnik, posmaruj go sosem
pieczarkowym, przykryj następnym nalesnikiem. Postępuj tak aż nie będzie już
nalesników i sosu. Na ostatnim naleśniku połóż łyżke masła, przykryj folią
aluminiową i piecz ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st.