mariel78

mariel78

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 293]

Tort naleśnikowy Mariel

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Tort naleśnikowy na słono czemu nie?

Tort naleśnikowy Mariel Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Tort naleśnikowy Mariel

 

  • 2 szklanki mąka,
  • 1 szklanka mleko,
  • 1 szklanka woda gazowana,
  • 2 szt. jajka,
  • 1 puszka kukurydzy
  • 400 gram pieczarek
  • 1 szt .cebula
  • 1kg boczku wędzonego
  • 5 łyżek sos czosnkowy
  • 300 gram sera żółtego

Sposób przygotowania:

Tort naleśnikowy Mariel
Mąkę z mlekiem , jajkami , szczyptą soli miksujemy na koniec dodajemy wodę gazowaną i znów miksujemy aż do uzyskania jednolitej masy patelnie smarujemy każdorazowo margaryną , ciasto chochelką wylewamy na patelnie , rozlewamy na patelni tak by powstał cienki placek i smażymy z obu stron. Boczek gotujemy , następnie kroimy na plastry i smażymy z obu stron. Pieczarki obrać , pokroić na paseczki , cebulę obrać i pokroić w kostkę , jedno i drugie podsmażyć na patelni , doprawić do smaku , do upieczonych pieczarek dodać kukurydzę z puszki ,dokładnie wymieszać.Jeden taki torcik składa się z czterech naleśników , a z przepisu powinny wyjść dwa takie torciki. Pierwszy naleśnik smarujemy cienko sosem czosnkowym , nakładamy warstwę pieczarek z kukurydzą przykrywamy to następnym naleśnikiem , na którym układamy boczek , kolejny naleśnik to przykrywa , smarujemy go sosem nakładamy drugą warstwę pieczarek , przykrywamy ostatnim naleśnikiem , ser żółty ścieramy na tarce posypujemy wierzch torcika i wkładamy na kilka minut do piekarnika lub mikrofali tak by ser się rozpuścił .Podajemy na ciepło.
Tort naleśnikowy Mariel
Etap 1
Tort naleśnikowy Mariel
do zesmażonych pieczarek dodajemy kukurydzę z puszki
Tort naleśnikowy Mariel
na pierwszej i trzeciej warstwie lądują pieczarki
Tort naleśnikowy Mariel
na środkowej warstwie układamy smażony boczek