Alex_M

Alex_M

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1760]

Tort naleśnikowy z mięsem z dzika

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Przepyszne i bardzo sycące danie. Niestety trochę pracochłonne, ale można naleśniki czy sosy przygotować wcześniej, tuż przed zapiekaniem jedynie ułożyć warstwy.

Tort naleśnikowy z mięsem z dzika Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Tort naleśnikowy z mięsem z dzika

 

 

Sposób przygotowania:

Tort naleśnikowy z mięsem z dzika
Naleśniki można przygotować wcześniej. Składniki na ciasto zmiksować, odstawić na 20 minut, ponownie zmiksować i smażyć niezbyt cienkie naleśniki. Wystudzić. Beszamel: mąkę lekko zrumienić na maśle, wlać mleko, dokładnie wymieszać, by nie było grudek, przyprawić musztardą, solą i pieprzem, gotować na małym ogniu, co chwilę mieszając aż zgęstnieje. Odstawić. Pieczarki obrać, pokroić w plastry, usmażyć na łyżce oleju. Ser zetrzeć na tarce. Mięso z dzika wrzucić na patelnię, mieszając rozdrabniać łopatką, smażyć. Na drugiej patelni zeszklić na oleju posiekaną cebulą. Dodać oczyszczoną i pokrojoną paprykę. Smażyć razem, aż papryka zmięknie. Następnie przełożyć mięso, dodać puszkę krojonych pomidorów, doprawić lekko solą, pieprzem, papryką słodką i ostrą i dusić 5 minut. Tortownicę (u mnie 21cm średnicy – zależy od wielkości naleśników) wyłożyć papierem. Na dno włożyć 2 naleśniki. Następnie układać warstwy: sos mięsny, naleśnik, beszamel z pieczarkami i serem, naleśnik, sos mięsny itd. aż do wykorzystania wszystkich składników. Wykończyć naleśnikiem posmarowanym beszamelem i posypanym serem. Zapiekać około 30 minut w 180 stopniach.  
Tort naleśnikowy z mięsem z dzika
Mięso z dzika wrzucić na patelnię, mieszając rozdrabniać łopatką, smażyć.
Tort naleśnikowy z mięsem z dzika
Na drugiej patelni zeszklić na oleju posiekaną cebulą. Dodać oczyszczoną i pokrojoną paprykę. Smażyć razem, aż papryka zmięknie. Następnie przełożyć mięso, dodać puszkę krojonych pomidorów, doprawić lekko solą, pieprzem, papryką słodką i ostrą i dusi
Tort naleśnikowy z mięsem z dzika
Tortownicę (u mnie 21cm średnicy – zależy od wielkości naleśników) wyłożyć papierem. Na dno włożyć 2 naleśniki.
Tort naleśnikowy z mięsem z dzika
Następnie układać warstwy: sos mięsny, naleśnik, beszamel z pieczarkami i serem, naleśnik, sos mięsny itd. aż do wykorzystania wszystkich składników. Wykończyć naleśnikiem posmarowanym beszamelem i posypanym serem. Zapiekać około 30 minut w 180 stopn