Sposób przygotowania:
Tort orzechowo- ananasowy
Ciasto: Ciasto robi się dokładnie tak jak biszkopt Oddzielam białka od żółtek. Mąki przesiewam i dodaję proszek do pieczenia Białka ze szczyptą soli ubijam na bardzo sztywno i kolejno dodaję cukier i p jednym żółtku. Teraz delikatnie mieszając już szpatułką dodaję mąkę wymieszaną z proszkiem i ocet. Wylewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy 15-20 minut w temperaturze 180st.C. Studzimy całkowicie ( najlepiej przygotować dzień wcześniej) i przekrawamy na 3 części. Masa orzechowa: Orzechy mielimy i mieszamy w mleku z dodatkiem cukru- całość zagotowujemy, cały czas mieszając do momentu aż masa zrobi się bardzo gęsta ( 10-12 minut) Studzimy. Masło ucieramy na puszysto i dodajemy po łyżce masy orzechowej - dokładnie mieszamy, do wyczerpania Na końcu dodajemy alkohol. Masa ananasowa: Mierzymy sok z ananasa- jeżeli nie ma pełnej szklanki dolewamy dodatkową wodę. W sumie mają być 2 szklanki soku i wody. Odlewamy pół szklanki płynu i rozrabiamy mąkę, żółtka i cukier waniliowy Resztę zagotowujemy i gotujemy coś jak kisiel :) Studzimy. Masło ucieramy na puszysto i dodajemy po łyżce kisielu. Miksujemy do połączenia sie składników. Łączenie ciasta: Na pierwszy blat wykładamy połowę masy orzechowej, nakładamy drugi blat, masa ananasowa, trzeci blat i nakładamy masę orzechową na górę ( część masy odkładamy na boki tortu, ale robimy to na samym końcu. Na masę układamy krążki ananasa, rozsypujemy pestki granatu i zalewamy tężejąca już galaretką. Po całkowitym zastygnięciu galaretki dekorujemy boki tortu masą i kawałkami orzechów i Smacznego!!