Sposób przygotowania:
Tort " osiemnastka"Biszkopt:
Białka ubijam na sztywną pianę, dodaje po trosze cukier i po jednym żółtku. Mąkę i kakao przesiewam i delikatnie łączę z masą jajeczną. Przekładam do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 170°C-180°C na 30-35 min. Upieczony wyjmuję, studzę, zdejmuję obręcz i kroję na trzy blaty.
Masa:
Na mleku gotuję budyń, studzę nakrywając folią spożywczą. Masło ucieram z cukrem dodając porcjami zimny budyń. Dodaję mleko w proszku oraz doprawiam do smaku sokiem z cytryny.
ETAP 3:
Truskawki myję, osuszam, kilka odkładam do dekoracji, resztę pozbawiam szypułek i kroję na połowy.
ETAP 4:
Składniki ponczu mieszam ze sobą.
ETAP 5:
Sód biszkoptowy nasączam, wykładam połowę masy na to układam połowę pokrojonych truskawek. Przykrywam drugim blatem, czynności powtarzam, przykrywam ostatnim blatem i jedynie nasączam.
Polewa:
Czekoladę gorzką rozpuszczam na parze i dolewam tyle mleka by była dość płynna - ok 3 -4 łyżki. Lekko studzę i smaruję wierzch tortu.
ETAP 7:
Czekoladę mleczną robię tak samo. Przestudzę, truskawki odłożone do dekoracji zanurzam do połowy wysokości w płynnej polewie i układam na wierzchu tortu. Pozostałą polewą smaruję brzeg tortu tworząc coś w rodzaju obręczy. Całość wstawiam do lodówki na całą noc