Sposób przygotowania:
Tort na 18 urodziny
BISZKOPT
Białka ubić z cukrem pudrem na sztywną pianę.
Do piany dodawać stopniowo po jednym żółtku.
Do masy przesiać przez sito, połączone ze sobą składniki mąka, budynie, proszek do pieczenia.
Wszystko razem delikatnie wymieszać.
Tortownicę wysmarować tłuszczem, wysypać tartą bułką.
Wlać ciasto do tortownicy, wstawić do nagrzanego piekarnika.
Piec w temp.160 stop, przez 40 minut.
Z ostudzonego biszkopta, wierzch i boki delikatnie ścierami tarką .
Zimny biszkopt kroimy na 4 cienkie krążki.
PONCZ DO CIASTA
Zagotować wodę z cukrem i skórką cytrynową, ostudzić, połączyć z rumem.
KREM
Zagotować mleko.
Masło extra utrzeć z masłem roślinnym na puszystą masę.
Do masła dodawać stopniowo po łyżce gorącego mleka i łyżce cukru pudru, aż do wyczerpania mleka i cukru ciągle mieszając.
Miksuje się robotem, czym dłużej się ubija, tym puszysta jest masa.
Do masy dodać olejku śmietankowego.
Masę podzielić na 2 równe części.
Do jednej części dodać kakao, dobrze utrzeć.
PRZEKŁADANIE TORTU
1. Blat biszkoptu nasączyć ponczem, nałożyć porcję kremu z kakao.
2. Przykryć drugim krążkiem biszkoptu, nasączyć ponczem, wyłożyć porcję kremu białego.
3.Trzeci krążek biszkoptu,nasączyć ponczem, nałożyć i rozsmarować resztę kremu kakaowego.
4.Przykryć 4 blatem biszkoptu, nasączyć, wyłożyć resztę kremu śmietankowego, rozsmarować wierzch i boki tortu.
Boki tortu oprószyć okruchami biszkoptowymi.
Udekorować według uznania
Białka ubić z cukrem pudrem na sztywną pianę.
Do piany dodawać stopniowo po jednym żółtku.
Do masy przesiać przez sito, połączone ze sobą składniki mąka, budynie, proszek do pieczenia.
Wszystko razem delikatnie wymieszać.
Tortownicę wysmarować tłuszczem, wysypać tartą bułką.
Wlać ciasto do tortownicy, wstawić do nagrzanego piekarnika.
Piec w temp.160 stop, przez 40 minut.
Z ostudzonego biszkopta, wierzch i boki delikatnie ścierami tarką .
Zimny biszkopt kroimy na 4 cienkie krążki.
PONCZ DO CIASTA
Zagotować wodę z cukrem i skórką cytrynową, ostudzić, połączyć z rumem.
KREM
Zagotować mleko.
Masło extra utrzeć z masłem roślinnym na puszystą masę.
Do masła dodawać stopniowo po łyżce gorącego mleka i łyżce cukru pudru, aż do wyczerpania mleka i cukru ciągle mieszając.
Miksuje się robotem, czym dłużej się ubija, tym puszysta jest masa.
Do masy dodać olejku śmietankowego.
Masę podzielić na 2 równe części.
Do jednej części dodać kakao, dobrze utrzeć.
PRZEKŁADANIE TORTU
1. Blat biszkoptu nasączyć ponczem, nałożyć porcję kremu z kakao.
2. Przykryć drugim krążkiem biszkoptu, nasączyć ponczem, wyłożyć porcję kremu białego.
3.Trzeci krążek biszkoptu,nasączyć ponczem, nałożyć i rozsmarować resztę kremu kakaowego.
4.Przykryć 4 blatem biszkoptu, nasączyć, wyłożyć resztę kremu śmietankowego, rozsmarować wierzch i boki tortu.
Boki tortu oprószyć okruchami biszkoptowymi.
Udekorować według uznania
kiziolek20
goga591@wp.pl