goofy9

goofy9

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1117]

Tort owocowo-jogutrowy

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Lekki, smaczny i owocowy.

Tort owocowo-jogutrowy

Składniki:

Tort owocowo-jogutrowy

 

  • ciasto:
  • jaja 7 sztuk
  • cukier 1 1/2 szklanka
  • mąka 3/4 szklanka
  • mąka kukurydziana 3/4 szklanka
  • proszek do pieczenia 2 łyżeczki

 

  • likier cytrynowy

 

  • krem jogurtowy:
  • żelatyna 2 łyżeczki
  • jogurt 1 szklanka
  • cukier 1 szklanka
  • likier cytrynowy 4 łyżki
  • śmietana 30 % 1 szklanka
  • cukier wanilinowy 1 opakowanie

 

  • owoce sezonowe (różne) 1/2 kg

 

 

Sposób przygotowania:

Tort owocowo-jogutrowy
Białka ubijamy, stopniowo dodajemy cukier - stale ubijając, dodajemy żółtka. Następnie dodajemy obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Ciasto przelewamy do wyłożonej pergaminem tortownicy i pieczemy około 45 minut w 180 stopniach. Studzimy. Placek przekrawamy na 3 krążki. Skrapiamy je likierem. Przygotowujemy krem: żelatynę rozpuszczamy w 3 łyżkach zimnej wody. Jogurt mieszamy z cukrem, likierem cytrynowym. Śmietanę ubijamy z cukrem wanilinowym. Całość delikatnie łączymy, mieszamy. Wstawiamy do lodówki na około 30 minut. Dodajemy osuszone owoce. Kremem przekładamy placki. Dekorujemy pozostałym kremem i owocami.