Sposób przygotowania:
Tort śliczna owieczka
Wykonanie: Biszkopt jasny. Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy małymi porcjami cukier i kolejno żółtka stale ubijając. Na koniec wsypujemy przesiane mąki i delikatnie mieszamy. Wykładamy dno w tortownicy papierem do pieczenia i wylewamy gotowe ciasto, które pieczemy ok 40 min w piekarniku nagrzanym do ok 160 stopni. Lub do tzw suchego patyczka. Biszkopt ciemny. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy partiami cukier, następnie żółtka. Dodajemy przesianą mąkę z kakao i delikatnie mieszamy. Ciasto wlewamy do tortownicy z wyłożonym samym dnem i pieczemy ok 40 min w temp ok 160 stopni lub do tzw suchego patyczka. Masa: Żelatynę (2 łyżeczki) rozpuszczamy w niewielkiej ilości wrzącej wody i studzimy. Połowę dobrze schłodzonej śmietany (600 ml) ubijamy na sztywno i 2 łyżki cukru pudru i cukier waniliowy. Możemy dodać więcej jeżeli lubimy słodsze ciasta. Następnie przy najmniejszy mocy miksera dodajemy partiami 250 g zimnego serka mascarpone i rozpuszczoną żelatynę. Nasączenie: Do wody dodajemy sok z cytryny i cukier do smaku.Tort wykonanie : Biszkopty (jasny i kakaowy) kroimy na części każdy. Pierwszy blat ciemnego biszkoptu układamy na paterze. Nasączamy go ponczem, wykładamy część masy, którą posypujemy wybranymi owocami. Następnie układamy kolejny krążek biszkoptu, nasączamy go, smarujemy masą i układamy warstwę owoców. Postępujemy tak do wyczerpania składników. Złożony tort wstawiamy do lodówki. Ubijamy pozostałą cześć śmietany tak samo jak wcześniej. Wyjmujemy tort z lodówki i dokładnie smarujemy całą powierzchnię masą. Resztę masy przekładamy do worka cukierniczego z ozdobną tylką do dekoracji w formie otwartej gwiazdki i wyciskamy owieczkowe "kłaczki" po bokach tortu, dookoła wierzchu. Oczy i usta robimy z rozpuszczonej w kąpieli wodnej czekolady, resztę detali robimy z gotowej masy cukrowej. Uszy mocujemy na wykałaczkach.