Sposób przygotowania:
Tort urodzinowy
Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. W trakcie ubijania dodawać oba cukry ale porcjami po jednej łyżce. Gdy piana będzie sztywna zmniejszyć obroty robota do najsłabszych i dodawać po jednym żółtku. Piana będzie puszysta i delikatna. Obie mąki przesiać z proszkiem do pieczenia i dodając po łyżce mieszanki do piany z żółtkami delikatnie mieszać aż mąką się połączy z masą.
Do blaszki o wymiarach 25 x 35 cm ( wymiary u góry blaszki ) wyłożonej papierem do pieczenia przełożyć masę. Wyrównać powierzchnię i wstawić blaszkę do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i piec biszkopt 40 - 45 minut w zależności od piekarnika. Upieczony biszkopt wystudzić, zdjąć papier i przekroić biszkopt na 3 placki.
Mascarpone umieścić w misie robota, wsypać cukier i ucierać. Gdy cukier się rozpuści wlać zimną śmietanę ( można składniki podzielić na dwie części i ubijać śmietanę na dwie tury ).
Ubić śmietanę ale uważać aby jej nie przebić. Śmietanę wstawić do lodówki.
Brzoskwinie odsączyć z zalewy i pokroić, tak samo pokroić pozostałe owoce.
Pierwszy placek ułożyć na tacce, nasączyć sokiem z brzoskwiń, posmarować dżemem. Następnie rozłożyć porcję śmietany, rozłożyć owoce. Drugi placek odwrócić, cienko posmarować śmietaną. Odwrócić placek, położyć na pierwszym pokrytym śmietaną i owocami. Lekko docisnąć i nasączyć placek. Czynność powtórzyć.
Złożony tort posmarować z wierzchu i na bokach i dowolnie udekorować śmietaną ( trochę zostawić i zabarwić barwnikiem ) białą i zieloną, zrobić napis oraz udekorować owocami i posypką.
Tort schłodzić.
Do blaszki o wymiarach 25 x 35 cm ( wymiary u góry blaszki ) wyłożonej papierem do pieczenia przełożyć masę. Wyrównać powierzchnię i wstawić blaszkę do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i piec biszkopt 40 - 45 minut w zależności od piekarnika. Upieczony biszkopt wystudzić, zdjąć papier i przekroić biszkopt na 3 placki.
Mascarpone umieścić w misie robota, wsypać cukier i ucierać. Gdy cukier się rozpuści wlać zimną śmietanę ( można składniki podzielić na dwie części i ubijać śmietanę na dwie tury ).
Ubić śmietanę ale uważać aby jej nie przebić. Śmietanę wstawić do lodówki.
Brzoskwinie odsączyć z zalewy i pokroić, tak samo pokroić pozostałe owoce.
Pierwszy placek ułożyć na tacce, nasączyć sokiem z brzoskwiń, posmarować dżemem. Następnie rozłożyć porcję śmietany, rozłożyć owoce. Drugi placek odwrócić, cienko posmarować śmietaną. Odwrócić placek, położyć na pierwszym pokrytym śmietaną i owocami. Lekko docisnąć i nasączyć placek. Czynność powtórzyć.
Złożony tort posmarować z wierzchu i na bokach i dowolnie udekorować śmietaną ( trochę zostawić i zabarwić barwnikiem ) białą i zieloną, zrobić napis oraz udekorować owocami i posypką.
Tort schłodzić.