Sposób przygotowania:
Torcik cytrynowo-ananasowy
1.Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli,następnie dodajemy cukier i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru,dodajemy żółtka i chwilę ubijamy.Na koniec wsypujemy obie mąki i proszek do pieczenia.Delikatnie mieszamy.
2. Ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy 23 cm,wyłożonej papierem do pieczenia.Pieczemy około 30 minut w temperaturze 170 stopni.Upieczony biszkopt studzimy i przekrawamy na dwa krążki.
3.Jajka i żółtko wbijamy do miski,dodajemy cukier.Miskę umieszczamy na garnku z gotującą się wodą i miksujemy przez kilka minut,aż powstanie gęsta masa,zdejmujemy z garnka i dalej ubijamy do wystygnięcia i zgęstnienia masy ( możemy miskę włożyć do drugiej z zimną wodą,szybciej masa nam przestygnie.
4.Galaretkę rozpuszczamy w 1 szklance gorącej wody i odstawiamy do lekkiego stężenia. Masło ucieramy na puszystą masę.Następnie stopniowo dodajemy masę jajeczną i ucieramy.Do puszystej masy dodajemy lekko tężejącą galaretkę i dokładnie ucieramy.Na koniec dodajemy sok z cytryny według uznania i ucieramy.
5.Masą przekładamy krążki biszkoptowe,smarujemy również wierzch i boki tortu.Boki tortu obtaczamy wiórkami kokosowymi.
6.Ananasa odsączmy bardzo dokładnie z zalewy,kroimy i układamy na wierzchu tortu.Galaretkę rozpuszczamy według przepisu na opakowaniu i odstawiamy stężenia.Lekko tężejącą wykładamy na ananasa.
7. Torcik wstawiamy do lodówki do stężenia, najlepiej na całą noc.
2. Ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy 23 cm,wyłożonej papierem do pieczenia.Pieczemy około 30 minut w temperaturze 170 stopni.Upieczony biszkopt studzimy i przekrawamy na dwa krążki.
3.Jajka i żółtko wbijamy do miski,dodajemy cukier.Miskę umieszczamy na garnku z gotującą się wodą i miksujemy przez kilka minut,aż powstanie gęsta masa,zdejmujemy z garnka i dalej ubijamy do wystygnięcia i zgęstnienia masy ( możemy miskę włożyć do drugiej z zimną wodą,szybciej masa nam przestygnie.
4.Galaretkę rozpuszczamy w 1 szklance gorącej wody i odstawiamy do lekkiego stężenia. Masło ucieramy na puszystą masę.Następnie stopniowo dodajemy masę jajeczną i ucieramy.Do puszystej masy dodajemy lekko tężejącą galaretkę i dokładnie ucieramy.Na koniec dodajemy sok z cytryny według uznania i ucieramy.
5.Masą przekładamy krążki biszkoptowe,smarujemy również wierzch i boki tortu.Boki tortu obtaczamy wiórkami kokosowymi.
6.Ananasa odsączmy bardzo dokładnie z zalewy,kroimy i układamy na wierzchu tortu.Galaretkę rozpuszczamy według przepisu na opakowaniu i odstawiamy stężenia.Lekko tężejącą wykładamy na ananasa.
7. Torcik wstawiamy do lodówki do stężenia, najlepiej na całą noc.
marietta
Babeczka35
Dziękuję:)
weronikaS
Babeczka35
W takim razie zapraszam i polecam:)