Sposób przygotowania:
Tort pociąg
Masło utrzyj na puszystą masę i dalej ucierając , dodawaj kolejno po żółtku i łyżce cukru pudru. Dodaj przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Wymieszaj, ubij pianę z białek i delikatnie połącz z przygotowaną masą. Ciasto wylej do wysmarowanej tłuszczem wąskiej ,prostokątnej formy i piecz przez 30 min . w temp. 180 st C. Wyjmij ciasto z formy i ostudź. Podziel na 3 części: jedna to wagonik i dwie - lokomotywa( spód lokomotywy większy, a " nadstawka" dla maszynisty mniejsza). Krem:żelatynę namocz w 3 łyżkach zimnej wody, następnie rozpuść ją, rozgrzewając w garnuszku lub mikrofalówce. Śmietanę ubij z cukrem na koniec dodaj rozpuszczoną żelatynę. Dobrze wymieszaj. Z przygotowanych kawałków ciasta wykrój prostokąty, każdy posmaruj bitą śmietaną. Górną część lokomotywy ułóż w tylnej części spodu. Masę śmietanową starannie wyrównaj na całej powierzchni tortu.Lokomotywę udekoruj pisakami i piankami