Sposób przygotowania:
Tort czekoladowo śmietankowy z wiśniami
Dzień wcześniej przygotuj biszkopt czekoladowy, oraz zaparz mocną czarną herbatę dobrze posłodzoną z dodatkiem soku z jednej cytryny, zostaw do wystygnięcia. Biszkopt : Ubij białka z cukrem i szczyptą soli. Do puszystej masy dodaj kolejno po jednym żółtku.
Mąki z kakao i proszkiem do pieczenia przesiej, zetrzyj skórkę z wyparzonej cytryny i pomarańczy. Do masy jajecznej dodaj zdecydowanymi ruchami mieszając przesiane mąki . Wylej ciasto do formy 26-28 cm wyłożonej papierem do pieczenia, boki zostaw bez niczego.
Piecz 35 minut w 180°C. Sprawdź pod koniec metodą suchego patyczka. Wykonanie tortu: Podziel biszkopt na trzy części. Ubij śmietanę z dodatkiem cukru i śmietan fixów na sztywno, podziel na trzy części a z nich zostaw około szklanki na udekorowanie tortu.
Spodnią część biszkoptu nasącz dokładnie zimną herbatą. Posmaruj marmoladą i nałóż jedną część śmietany. Na to połóż drugi krążek biszkoptu, nasącz herbatą i rozsmaruj wiśnie w marmoladzie. Czynność powtórz z trzecim kawałkiem z tą różnicą, że śmietanę rozsmaruj również na boki.
Zetrzyj czekoladę i za pomocą płaskiego noża nałóż ją na boki oraz obsyp górę. Pozostałą śmietaną udekoruj tort od góry, poukładaj całe wiśnie z marmolady i pozostaw tort do schłodzenia na około 2 godziny. Smacznego.
Mąki z kakao i proszkiem do pieczenia przesiej, zetrzyj skórkę z wyparzonej cytryny i pomarańczy. Do masy jajecznej dodaj zdecydowanymi ruchami mieszając przesiane mąki . Wylej ciasto do formy 26-28 cm wyłożonej papierem do pieczenia, boki zostaw bez niczego.
Piecz 35 minut w 180°C. Sprawdź pod koniec metodą suchego patyczka. Wykonanie tortu: Podziel biszkopt na trzy części. Ubij śmietanę z dodatkiem cukru i śmietan fixów na sztywno, podziel na trzy części a z nich zostaw około szklanki na udekorowanie tortu.
Spodnią część biszkoptu nasącz dokładnie zimną herbatą. Posmaruj marmoladą i nałóż jedną część śmietany. Na to połóż drugi krążek biszkoptu, nasącz herbatą i rozsmaruj wiśnie w marmoladzie. Czynność powtórz z trzecim kawałkiem z tą różnicą, że śmietanę rozsmaruj również na boki.
Zetrzyj czekoladę i za pomocą płaskiego noża nałóż ją na boki oraz obsyp górę. Pozostałą śmietaną udekoruj tort od góry, poukładaj całe wiśnie z marmolady i pozostaw tort do schłodzenia na około 2 godziny. Smacznego.