jagienka

jagienka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 917]

Tort porzeczkowy

  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

owocowy tort dobry na przyjęcia dla dzieci

Tort porzeczkowy

Składniki:

Tort porzeczkowy

 

  • CIASTO:
  • 25 dag masła
  • 25 dag mąki
  • 15 dag cukru
  • 6 jajek
  • 10 dag orzechów włoskich - zmielonych
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • tłuszcz do formy
  • MASA:
  • 2 galaretki porzeczkowe
  • 1/2 litra soku z czarnych porzeczek
  • 50 dag porzeczek czerwonych
  • 50 dag serka homogenizowanego
  • 10 dag cukru
  • DO DEKORACJI:
  • kilka kiści porzeczek

Sposób przygotowania:

Tort porzeczkowy
CIASTO:

Utrzeć masło z cukrem, dodając stopniowo 6 żółtek, orzechy, mąkę i proszek.

Wymieszać z ubitymi białkami.

Wlać do natłuszczonej formy i piec 50 minut w temp. 200 stop.C.

MASA:

Sok podgrzać z cukrem i galaretką, wsypać porzeczki.

Biszkopt przekroić, na spód nałożyć zastygnietą galaretkę, nakryć drugim biszkoptem.

Tort posmarować twarożkiem homogenizowanym, ozdobić kiśćmi porzeczek.