Sposób przygotowania:
Tort porzeczkowy z pistacjami
Białka oddzielamy do żółtek i ubijamy ze szczypta soli na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodajemy cukier. Następnie stopniowo po 1 żółtku, a także rdzeń z laski wanilii. Następnie delikatnie mieszamy z przesianą z proszkiem do pieczenia mąką. Połowę masy przelewamy do wyłożonej pergaminem tortownicy o średnicy 26 cm. Wierzch posypujemy posiekanymi drobno pistacjami. Pieczemy 15 minut. W ten sam sposób pieczemy drugi blat. Porzeczki zagotowujemy i przecieramy przez gęste sito. Dodajemy żelatynę rozpuszczoną w małej ilości wody, syrop porzeczkowy, a także wino, skórkę oraz sok z pomarańczy i cukier. Dokładnie mieszamy i gdy zacznie tężeć mieszamy z ubitą kremówka. W tortownicy układamy jeden blat na to połowę masy porzeczkowej, przykrywamy drugim blatem i dajemy druga część masy. Pozostawiamy na 3 ha w lodówce do zastygnięcia. Konfiturę porzeczkową mieszamy podgrzewając w rondlu z cukrem, żelatyną oraz syropem z porzeczek. Odstawiamy do lodówki i kiedy zacznie tężeć wylewamy galaretkę na torcie. Dekorujemy świeżymi owocami i orzechami.
cris
A torcik bardzo ładny!
cris
..ale i tak pyszny!
paulisia_elk
cris napisał(a):
marietta