agnieszkalider

agnieszkalider

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 786]

Tort poziomkowy

  • 6
  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Tort wspaniały z poziomkami - pyszny, delikatny w smaku

Tort poziomkowy

Składniki:

Tort poziomkowy

 

  • poziomki 1,5 szklanki
  • sok z cytryny 0,5 szt
  • masło 2 łyżki
  • sól 1 szczypta
  • jajka 6 szt
  • mąka pszenna 1,5 szklanki
  • cukier 3/4 szklanki
  • masa śmietankowa 1 opak
  • proszek do pieczenia 2 łyżeczki
  • polewa czekoladowa 1 opakowanie
  • róże dekoracyjne z masy cukrowej 1 opakowanie
  • posypka kolorowa 1 opakowanie

Sposób przygotowania:

Tort poziomkowy
Należy przyszykować niezbędne składniki na tort. W dalszej kolejności należy przesiać mąkę i sparzyć jajka wrzątkiem w celu zniwelowania bakterii chorobotwórczych. Białka oddzielić od żółtek, ubić z dodatkiem szczypty soli na sztywną pianę, dodać żółtka oraz cukier i miksować na jednolitą puszystą i gładką masę, dodać stopniowo przesianą mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia. Ciasto biszkoptowe należy wylać do wysmarowanej tłuszczem formy prostokątnej z zaokrąglonymi brzegami i włożyć do nagrzanego do temperatury 200-220 stopni C piekarnika na około 30- 40 minut, wyjąć biszkopt i ostudzić. Poziomki umyć, osuszyć i zmiksować blenderem. Przekroić na połowę, skropić świeżym sokiem z cytryny lub z pomarańczy. Według przepisu podanego na opakowaniu wykonać masę śmietankową, na masę nałożyć zmiksowane poziomki i równomiernie rozsmarować na torcie, według przepisu podanego na opakowaniu należy rozpuścić polewę czekoladową i w dowolny sposób dekorować wierzch tortu. Posypać kolorowymi koralikami- posypką. Wyłożyć róże dekoracyjne.

Tagi:

jajko jajka