reanja

reanja

Złoty Ekspert
[Przepisów: 671]

Tort pralinkowy mocno czekoladowy ( bezglutenowy)

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zamiast mąki ryżowej można użyć zwykłej mąki pszennej. Tort jest pyszny mocno czekoladowy, przełamany smakiem wiśni - dla mnie połączenie idealna, ale ja bardzo lubię wiśnie;)

Tort pralinkowy mocno czekoladowy ( bezglutenowy) Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Tort pralinkowy mocno czekoladowy ( bezglutenowy)

Składniki na tortownicę 21 cm średnicy

  • 5 jaj M
  • 3 żółtka
  • 100 g cukru
  • 2 kopiate łyżki ciemnego kakao
  • 1/2 szklanki mąki ryżowej

 

  • Masa truflowa
  • 150 g czekolady gorzkiej
  • 150 g czekolady mlecznej
  • 400 g kremówki
  • 400 g serka mascarpone
  • 100 g masła

 

  • Dodatkowo
  • Wiśnie w syropie - słoik 330 ml
  • wiśniak lub inny alkohol
  • czekolada na wierzch

Sposób przygotowania:

Tort pralinkowy mocno czekoladowy ( bezglutenowy)

przygotowanie

Tort pralinkowy mocno czekoladowy ( bezglutenowy)
jak widać masa po leżakowaniu wyraźnie zgęstniała

Prace przy nim trzeba rozłożyć na dwa dni- w pierwszym pieczemy blaty i przygotowujemy masę.

W drugi dzień przekrawamy ciasto na blaty, ubijamy masę i składamy ciasto, podajemy po nocnym leżakowaniu w lodówce.

Zaczynamy od podgrzania śmietanki - uwaga! nie wolno zagotować.

Dodajemy połamaną na małe kawałki obie czekolady i pokrojone w kosteczkę masło- mieszamy do rozpuszczenia.

Całość studzimy i wkładamy do lodówki na minimum 12 godzin.

ciasto

Tort pralinkowy mocno czekoladowy ( bezglutenowy)
ciasto nie jest wysokie i trzeba uważać przy przekrawaniu

Oddzielamy żółtka od białek, a mąkę razem z kakao przesiewamy przez sito

Białka ubijamy za szczyptą soli tak długo aż białka będą naprawdę sztywne.

Nie przerywając ubijania dodajemy stopniowo cukier- jak już dodamy cały to ubijamy jeszcze przez chwilę aż cukier się dobrze rozpuści.

Następnie dodajemy po jednym żółtku.

Wyłączamy robota i dodajemy do masy połowę mąki razem z kakao- delikatnie mieszamy szpatułką, tak samo postępujemy z drugą połową

Masę można przelać do jednej tortownicy, ja rozkładam od razu do dwóch - wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i pieczemy 25 minut.

Upieczone ciasto studzimy i przekrawamy na pół- mamy 4 dość cienkie blaty ciasta.

masa i skłądanie ciasta

Tort pralinkowy mocno czekoladowy ( bezglutenowy)
masa jest na tyle stabilna że nie terzba jej niczym usztywniać

Na następny dzień do śmietanki z czekoladą dodajemy serek i miksujemy do połączenia i zgęstnienia masy. Masę dzielimy na 4 części ( jedna może być większa, będzie potrzebna do obłożenia boków)

Wiśnie odcedzamy z syropu, pozwalamy im dobrze ocieknąć.

Do syropu dodajemy alkohol i gotujemy ( lub nie;)

Lekko studzimy i wykorzystujemy jako poncz.

Ponczujemy każdy blat, ale dopiero po nałożeniu kolejnej warstwy, Ciasto jest bardzo delikatne i takie mokre nie da się przełożyć.

Dolny blat wkładamy do tortownicy- tej samej w której się piekł. Ponczujemy i nakładamy pierwszą cześć masy- rozsypujemy część wiśni, lekko je wbijając w masę.

Układamy 2 i 3 krążek i postępujemy tak samo jak przy pierwszym.

Powtarzamy z czwartym ale masę rozsmarowujemy również na bokach.

Tort dekorujemy w/g uznania i wkładamy do lodówki na kilka godzin.