Sposób przygotowania:
Tort PS - Prosty & Skromny
Masło topimy w rondelku na niewielkim ogniu i studzimy. Oddzielamy żółtka od białek. Żółtka ubijamy nad parą z 200 gramami cukru pudru. Do dużej miski przesiewamy mąkę, kakao, łyżkę kawy i mieszamy. Białka jajek ubijamy na sztywno. Do miski dodajemy roztopione i przestudzone masło, następnie żółtka ubite z cukrem pudrem i na koniec ubite białko. Delikatnie mieszamy.
Wybraną formę smarujemy masłem i oprószamy mąką. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni C. Ciasto pieczemy około 45 minut. W tym czasie pozostałe dwie łyżeczki kawy rozpuszczamy w rumie. Gdy ciasto będzie gotowe, czekamy aż przestygnie i przekrawamy je na 2 blaty. Tak przekrojone ciasto nasączamy naszym kawowym rumem, pozostawiając w szklance około 2-3 łyżek trunku.
Masło ucieramy z pozostałymi 200 gramami cukru pudru, dodajemy pozostawioną resztę rumu i dalej ucieramy aż powstanie nam gładki krem. Smarujemy nim jeden blat ciasta i przykrywamy go drugim blatem. Przy tym nie zużywamy całego kremu - resztą smarujemy wierzch i boki tortu. Następnie obficie posypujemy całość wiórkami kokosowymi. Wstawiamy do lodówki na co najmniej 3h do schłodzenia (i odpowiedniego przesiąknięcia ;)). Smacznego!
Wybraną formę smarujemy masłem i oprószamy mąką. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni C. Ciasto pieczemy około 45 minut. W tym czasie pozostałe dwie łyżeczki kawy rozpuszczamy w rumie. Gdy ciasto będzie gotowe, czekamy aż przestygnie i przekrawamy je na 2 blaty. Tak przekrojone ciasto nasączamy naszym kawowym rumem, pozostawiając w szklance około 2-3 łyżek trunku.
Masło ucieramy z pozostałymi 200 gramami cukru pudru, dodajemy pozostawioną resztę rumu i dalej ucieramy aż powstanie nam gładki krem. Smarujemy nim jeden blat ciasta i przykrywamy go drugim blatem. Przy tym nie zużywamy całego kremu - resztą smarujemy wierzch i boki tortu. Następnie obficie posypujemy całość wiórkami kokosowymi. Wstawiamy do lodówki na co najmniej 3h do schłodzenia (i odpowiedniego przesiąknięcia ;)). Smacznego!
misia14
Sathi
Aj! Aj! Racja, najmocniej przepraszam. :( Spisywałam w trakcie robienia i umknęło mi, że drugą połówkę masła z 200g kostki + kolejną kostkę zużyłam na krem. A więc około 300g masła na krem. :)
KasiaJulcia