Danusia19671

Danusia19671

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1432]

Torcik rafaello

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Pyszny torcik z masą kokosową, obsypany kulkami Rafaelo. Doskonały do popołudniowej kawy.

Torcik rafaello Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Torcik rafaello

 

  • Biszkopt
  • jajka - 6 szt
  • cukier - 6 łyżek
  • mąka - 6 łyżek
  • mąka ziemniaczana - 0,5 łyżki
  • ocet - 0,5 łyżeczki
  • proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • tłuszcz do formy
  • MASA KOKOSOWA
  • masło lub margaryna - 250 g
  • wiórki kokosowe - 200 g
  • cukier - 4 łyżki
  • mąka ziemniaczana - 3 łyżki
  • mąka pszenna - 4 łyżki
  • cukier waniliowy - 3 opak
  • mleko - 3 szkl
  • żółtko - 1 szt
  • PONCZ
  • woda gotowana - 1,5 szkl
  • sok z cytryny -1,5 łyżki
  • herbata - 1 saszetka
  • cukier - 1 łyżka
  • spirytus -3 łyżki
  • DEKORACJA
  • 8 kulek rafaello

Sposób przygotowania:

Torcik rafaello
BISZKOPT Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Do ubitej piany dodawać po jednym żółtku, ocet, dalej ubijać. Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać do masy żółtkowej, delikatnie wymieszać. Tortownicę o wymiarach 27 cm, wysmarować tłuszczem, wylać ciasto, piec w temp.175 stop. przez około 30 minut. Upieczony i ostudzony biszkopt, przekroić na 3 krążki.

MASA KOKOSOWA Do rondla wlać dwie szklanki mleka, dodać 4 łyżki cukru, zagotować. W pozostałej szklance mleka, wymieszać obie mąki, cukier waniliowy i żółtko, wymiksować, wlać na gotujące się mleko, mieszając doprowadzić do zgęstnienia i zagotowania masy. Na samym końcu wsypać większą połowę wiórek kokosowych, dokładnie wymieszać, ostudzić. Ostudzoną masę utrzeć z masłem.

PONCZ Do wody wrzącej dodać herbatę i cukier, wymieszać. Jak herbata przestygnie dodać sok z cytryny i spirytus, wymieszać. Każdy krążek ciasta, nasączyć ponczem, wyłożyć masę kokosową. Wierzch i boki tortu, posmarować masą kokosową, posypać pozostałymi wiórkami kokosowymi, udekorować kulkami rafaello. Tort schłodzić w lodówce.
Torcik rafaello
Z podanych składników zostało przygotowane ciasto biszkoptowe
Torcik rafaello
Ciasto na biszkopt zostało przelane do tortownicy i upieczone
Torcik rafaello
Ugotowany został budyń kokosowy i ostudzony zostanie utarty z masłem