Sposób przygotowania:
Tort Scooby Doo
Z andruta wycinamy koła (jako wzoru można użyć talerzyk deserowy). Posłużą nam one do później zrobienia wieży zamku. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy żółtka, 4 łyżki mąki oraz 4 łyżki cukru pudru. Całość delikatnie łączymy mieszając, wlewamy na blaszkę. Polecam zamiast smarowania formy użyć papieru do pieczenia. Biszkopt pieczemy w temp. 180 stopni przez 30-40 minut. Po upieczeniu blaszkę odwracamy do góry dnem i wyciągamy biszkopt. Kiedy wystygnie przekrawamy go na 3 części. Przygotujemy krem czekoladowy do tortów według instrukcji podanej na opakowaniu - polecam użyć mniejszej ilości mleka, wtedy nie będziemy musieli dodawać masła ani margaryny do masy. Biszkopty przekładamy masą, kolejny krówką i ostatni masą. Obok z krążków z andruta i masy "budujemy" wieżę naszego zamku. Całość pokrywamy kremem czekoladowym, zaś na rogach zamku układamy mleczna pianka i również pokrywany je kremem. Ozdoby naszego tortu przygotowujemy z masy cukrowej. Żelatynę rozpuszczamy we wrzącej wodzie (ok. 5 łyżeczek wody) dodajemy łyżeczkę glukozy i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Po lekkim wystudzeniu łączymy z cukrem pudrem do uzyskania konsystencji ciasta na pierogi. Kakaem barwimy część masy na brązowy kolor. Reszta masy cukrowej posłuży nam do zrobienia duchów oraz oczu. Z brązowej may lepimy postać psa - elementy sklejamy przy użyciu wody zmieszanej z żelatyną i glukozą - 1 łyżeczka wody, 1 łyżeczka żelatyny i glukozy. Ogon Scoobiego możemy do czasu zastygnięcia masy podtrzymać zwiniętą w kulkę folią aluminiową. Z białej masy lepimy duszki, zaś z resztek brązowej ślady łapek psa, oczy duszków oraz okna zamku. Pisakiem cukrowym malujemy łaty Scoobiemu oraz uśmiechy duchom. Z papieru przygotowujemy chorągiewkę oraz obrożę. Na torcie układamy ślady łapek, duszki, Scoobiego oraz przyklejamy okna wieży.
kasiunia.1981
Tit
lalunia
marietta