Sposób przygotowania:
Tort serowo biszkoptowy
1.Przygotować biszkopt: białka ubić na sztywną pianę, dodawać porcjami
cukier, po jednym żółtku, przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do
pieczenia, aromat. Przelać do tortownicy posmarowanej KASIĄ i wyłożonej
papierem do pieczenia i upiec w piekarniku nagrzanym do temperatuiy 180°C.
2.Przygotować masę serową: ser przetrzeć przez sito lub dwukrotnie
zemleć. Następnie utrzeć z cukrem. KAS1C utrzeć na puszystą masę, doda¬
jąc żółtka. Połączyć obie masy, a na końcu wiać rozpuszczoną galaretkę.
Dokładnie wymieszać.
3.Na upieczony i wystudzony biszkopt nałożyć masę serową i wstawić
na godzinę do lodówki.
4.Przygotować masę białkową: ubić białka na sztywną pianę, pod koniec
dodając cukier i cukier wanilinowy. Do ubitej lśniącej masy powoli wle¬
wać galaretkę rozpuszczoną w 1/3 szklanki wody.
5.Na zgęstniałą już masę serową położyć masę z białek i wstawić na
godzinę do lodówki,
6.Przyrządzić polewę czekoladową: wszystkie składniki polew;- włożyć
do rondelka, wymieszać i na bardzo małym ogniu doprowadzić do wrze¬
nia (nie gotować!). Gotową polewę wlać na zastygniętą masę z białek.
Uwaga! Tort najlepiej przygotować tego samego dnia'
27
cukier, po jednym żółtku, przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do
pieczenia, aromat. Przelać do tortownicy posmarowanej KASIĄ i wyłożonej
papierem do pieczenia i upiec w piekarniku nagrzanym do temperatuiy 180°C.
2.Przygotować masę serową: ser przetrzeć przez sito lub dwukrotnie
zemleć. Następnie utrzeć z cukrem. KAS1C utrzeć na puszystą masę, doda¬
jąc żółtka. Połączyć obie masy, a na końcu wiać rozpuszczoną galaretkę.
Dokładnie wymieszać.
3.Na upieczony i wystudzony biszkopt nałożyć masę serową i wstawić
na godzinę do lodówki.
4.Przygotować masę białkową: ubić białka na sztywną pianę, pod koniec
dodając cukier i cukier wanilinowy. Do ubitej lśniącej masy powoli wle¬
wać galaretkę rozpuszczoną w 1/3 szklanki wody.
5.Na zgęstniałą już masę serową położyć masę z białek i wstawić na
godzinę do lodówki,
6.Przyrządzić polewę czekoladową: wszystkie składniki polew;- włożyć
do rondelka, wymieszać i na bardzo małym ogniu doprowadzić do wrze¬
nia (nie gotować!). Gotową polewę wlać na zastygniętą masę z białek.
Uwaga! Tort najlepiej przygotować tego samego dnia'
27