krzyssiu_o1995

krzyssiu_o1995

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 348]

Tort serowo biszkoptowy

  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Bardzo dobre polecam wszystkim

Tort serowo biszkoptowy

Składniki:

Tort serowo biszkoptowy

 

  • ciasto:
  • 5 jajek, 5 łyżek mąki, 5 łyżek cukru, 1 płaska
  • łyżeczka proszku do pieczenia KASIA, kilka kropli
  • aromatu waniliowego lab cytrynowego
  • masa serowa:
  • 70 dag świeżego tłustego sera
  • śmietankowego, 2/3 szklanki cukru
  • pudru, 5 żółtek, 25 dag KASI,
  • 1 opakowanie galaretki cytrynowej,
  • 1/2 szklanki wody
  • masa białkowa:
  • 5 białek, 2/3 szklanki cukru, 1 opakowanie cukru wanilinowego Kasia, 1 opakowanie galaretki wiśniowej, 1/3 szklanki wody pokwa czekoladowa:
  • 2 łyżki dobrego ciemnego kakao, 2 łyżki cukru
  • pudru, W dag KASI, 2 łyżki likieru wiśniowego
  • 2 łyżki śmietanki

 

Sposób przygotowania:

Tort serowo biszkoptowy
1.Przygotować biszkopt: białka ubić na sztywną pianę, dodawać porcjami
cukier, po jednym żółtku, przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do
pieczenia, aromat. Przelać do tortownicy posmarowanej KASIĄ i wyłożonej
papierem do pieczenia i upiec w piekarniku nagrzanym do temperatuiy 180°C.
2.Przygotować masę serową: ser przetrzeć przez sito lub dwukrotnie
zemleć. Następnie utrzeć z cukrem. KAS1C utrzeć na puszystą masę, doda¬
jąc żółtka. Połączyć obie masy, a na końcu wiać rozpuszczoną galaretkę.
Dokładnie wymieszać.
3.Na upieczony i wystudzony biszkopt nałożyć masę serową i wstawić
na godzinę do lodówki.
4.Przygotować masę białkową: ubić białka na sztywną pianę, pod koniec
dodając cukier i cukier wanilinowy. Do ubitej lśniącej masy powoli wle¬
wać galaretkę rozpuszczoną w 1/3 szklanki wody.
5.Na zgęstniałą już masę serową położyć masę z białek i wstawić na
godzinę do lodówki,
6.Przyrządzić polewę czekoladową: wszystkie składniki polew;- włożyć
do rondelka, wymieszać i na bardzo małym ogniu doprowadzić do wrze¬
nia (nie gotować!). Gotową polewę wlać na zastygniętą masę z białek.
Uwaga! Tort najlepiej przygotować tego samego dnia'
27