Sposób przygotowania:
Tort z kremem czekoladowym i wiśniami.
Żółtka ucieramy z cukrem i wodą, aż masa będzie puszysta i jasna. Ubijamy pianę z białek ze szczyptą soli. Do masy jajecznej dodajemy przesianą mąkę pszenną i ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia - mieszamy. Na końcu dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy. Pieczemy biszkopt w średnio gorącym piekarniku. Prażymy orzechy na suchej patelni. Połowę zostawiamy do dekoracji, resztę mielimy lub siekamy. Gotujemy budyń z dodatkiem cukru i kakao.Dodajemy 10 dag czekolady i mieszamy do chwili, aż czekolada się rozpuści. Studzimy go mieszając, by nie powstał kożuch. Miksujemy masło razem Nutellą. Małymi porcjami dodajemy budyń nie przerywając miksowania. Ostudzony biszkopt przekrawamy na dwa blaty, dolny skrapiamy połową wiśniówki, smarujemy warstwą kremu. Posypujemy wiśniami zostawiając kilkanaście sztuk do dekoracji.Nakładamy drugi blat na górę, skrapiamy go wiśniówką. Jeśli tort będą jadły dzieci zastępujemy wiśniówkę sokiem lub syropem cukrowym, a wiśnie z nalewki - wiśniami z syropu. Cały tort smarujemy kremem. Odrobinę zostawiamy do dekoracji. Boki oprószamy zmielonymi orzechami. Górę dekorujemy kremem, wiśniami i orzechami. Na końcutopimy czekoladę i dekorujemy nią tort.
2milutka
jaNina
Natala1210
monikaT83
Beata1982
jaNina
średnica wynosi 28 cm
jaNina
marietta