Madija

Madija

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 801]

Tort smietankowo-wisniowy

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

smaczny tort słodko-kwaskowy

Tort smietankowo-wisniowy Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Tort smietankowo-wisniowy

 

  • 6 jajek
  • 6 łyżek maki
  • 6 łyzek cukru
  • 1 łyzeczka proszku do pieczenia
  • 0,5 l śmietany 30%
  • 0,5 szklanki cukru pudru
  • 4 łyzeczki żelatyny
  • 0,5 szklanki wody
  • 0,5 kg wisni
  • 5 łyzek żelfixu
  • 0,5 szklanki cukru

 

Sposób przygotowania:

Tort smietankowo-wisniowy
Bialka ubic na sztywna pianę. Dodać cukier nadal ubijając. Dodać żółtka. Zmiksowac. Dodac przesitowaną mąkę z proszkiem do pieczenia. Piec ok. 20 minut w 180 stopniach. Po ostudzeniu przeciąc na pół. Żelatynę namoczyć w kilku łyzkach wody. Następnie dolac reztę gorącej, aby byo pół szklanki. Ostudzić. Śmietanę ubić na wysokich obrotach na puch. Dodać cukie puder i zimną zelatynę. Zmiskować. Biszkopta posmarować masą śmietankową. Wiśnie umyć i wydrylować. Następnie przełożyć do garnka i zagotować. Dodać pół szklanki cukru i zelfix. Kilka minut pogotować. Ostudzić. Wylac na wierzch tortu.
Tort smietankowo-wisniowy
bialka ubijamy na wysokich obrotach na puch
Tort smietankowo-wisniowy
wisnie nalezy wydrylowac przed ugotowaniem
Tort smietankowo-wisniowy
biskzopta pieczemy z 6 jajke i przecinamy po ostudzeniu
Tort smietankowo-wisniowy
wisnie gotujemy z cukrem i zelfixem 3:1

Tagi:

jajko jajka mak