Sposób przygotowania:
Tort śmietankowy z owocami
Przygotować niezbędne składniki na tort. Jajka sparzyć wrzątkiem, białka oddzielić od żółtek, białka ubić ze szczyptą soli na sprężystą pianę partiami dodawać cukier kryształ oraz cukier waniliowy oraz żółtka całość ubijać, dodać olejek śmietankowy. Wymieszać ze sobą mąki tortową i ziemniaczaną, przesiać je, dodać do nich proszek do pieczenia i delikatnie wsypać do składników, wymieszać składniki. Blaszkę natłuścić, następnie wyłożyć ciasto biszkoptowe do blaszki. Piec biszkopt w piekarniku w temperaturze około 200 stopni C przez około 50 minut. Wyjąć ciasto i przekroić biszkopt na dwie równe części. Spód biszkopta posmarować dżemem ananasowym lub innym ulubionym dżemem. Schłodzoną śmietankę ubić z dodatkiem cukru pudru oraz z śmietanfiksem, miksować do uzyskania jednolitej masy. Według przepisu podanego na opakowaniu przygotować masę śmietankową i wyłożyć ją na posmarowany dżemem biszkopt, przykryć drugim biszkoptem. Śmietankę wyłożyć na wierzch i na boki, rozsmarować równomiernie, następnie nałożyć do szprycy śmietankę i dekorować według uznania. Wyłożyć dekoracje z masy cukrowej. Brzoskwinie z puszki odcedzić, pokroić w plasterki i wyłożyć według uznania na wierzch torta, napis wykonać w kandyzowanej skórki pomarańczowej, posypać płatkami migdałowymi. Tort można dekorować wedle uznania, to zależy od naszej inwencji twórczej. Schłodzić tort w lodówce.
marietta