Sposób przygotowania:
Tort śmietanowo kawowy
Białka oddzielić od żółtek ( jajka powinny być mocno zimne ). Białka przelać do miski blendera z końcówka do ubijania piany. Ubić pianę a w trakcie ubijania dodać cukier i cukier waniliowy. Gdy piana będzie sztywna dodać żółtka i nadal ubijać. Na koniec wsypać obie maki przesiane przez sito z proszkiem do pieczenia i wymieszać ale na wolnych obrotach. Na sam koniec wsypać kawę i chwilkę miksować aby kawa tylko się połączyła z masą. Po upieczeniu i przekrojeniu będą widoczne granulki kawy. Dno tortownicy o średnicy 23 cm wysmarować margaryną. Wylać masę do tortownicy. Blaszkę wstawić do piekarnika nagrzanego do 150 stopni ( ja piekę na drugim poziomie od dołu ) i piec 40 minut. Po upieczeniu biszkopt wyjąć z formy i położyć np. na ściereczce dnem do góry i wystudzić. Zimny biszkopt przekroić na trzy placki. Przygotować masę : zimną śmietanę wlać do miski blendera też z końcówka do ubijania piany. Ubić śmietanę i w trakcie ubijania dodać cukier. Należy uważać aby śmietany nie przebić bo wyjdzie z niej masło. Gdy jest już ubita odłożyć trochę białej masy i do reszty dodać barwnik i dokładnie ale na wolnych obrotach połączyć go ze śmietaną. Przełożenie : Biszkopta powinno się nasączyć, ale ten jest wilgotny i nie ma takiej potrzeby. Na pierwszy krążek nałożyć dżem, rozsmarować go i nałożyć trochę masy czerwonej, którą również należy rozsmarować. Przykryć masę drugim krążkiem. Na niego nałożyć kolejną porcję śmietany kolorowej, rozsmarować i przykryć ostatnim plackiem. Resztą masy posmarować wierzch i boki tortu. Rurki pokroić na trzy części i ułożyć je koliście na górze tortu. Następnie dowolnie udekorować wierzch białą śmietaną. Na koniec poukładać kawę w czekoladzie. Tort wstawić do lodówki na co najmniej 3 godziny aby dobrze związał.