Sposób przygotowania:
Tort śmietanowy rumowo-marcepanowy
Cytrynę wyszorowałam, sparzyłam wrzątkiem i otarłam z niej żółtą skórkę. Cytrynę przekroiłam, z jednej połówki wycisnęłam sok. W gorącej wodzie rozpuściłam cukier i dodałam sok z cytryny, a kiedy wystygła – dolałam rum. Żelatynę zalałam w szklance wrzątkiem tak aby woda sięgała nie więcej jak do połowy szklanki. Dokładnie wymieszałam do całkowitego rozpuszczenia żelatyny. Dobrze schłodzoną kremówkę ubiłam mikserem na sztywno, dodałam cukier puder, olejek rumowy i otartą skórkę z cytryny, dokładnie wymieszałam. Bez przerwy miksując cienkim strumieniem wlałam rozpuszczoną, letnią żelatynę i dokładnie ją wymieszałam ze śmietaną. Na paterze ułożyłam pierwszy blat biszkoptowy, nasączyłam go przy pomocy łyżeczki 1/3 ponczu i posmarowałam go ok. 1/4 kremu. Tak samo postąpiłam z pozostałymi dwoma blatami, układając je jeden na drugim i lekko dociskając. Pozostałym kremem posmarowałam boki tortu. Masę marcepanową rozwałkowałam na grubej folii na bardzo cieniutki placek o średnicy wystarczającej na przykrycie całego tortu razem z bokami. Przykryłam tort, nadmiar marcepanu odcięłam nożyczkami, docisnęłam masę do boków. Córka ozdobiła wierzch czekoladową galanterią i perełkami cukrowymi.
marietta
Tit
edytaha
Tak naprawdę to tort na okrągłe urodziny mojego męża, ale tort przybierała córka i zaparła się, że za nic nie położy cyferek z właściwym wiekiem :)
evita0007
gratuluje tak młodego męża hihi ;)
edytaha
Ależ mnie rozbawiłaś Evitko :D
elzbieta8960
edytaha
Dziękuję Elu, przekażę mu życzenia :)