edytaha

edytaha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 992]

Tort śmietanowy rumowo-marcepanowy

  • 7
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 12

Pachnący i delikatny torcik urodzinowy

Tort śmietanowy rumowo-marcepanowy Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Tort śmietanowy rumowo-marcepanowy

 

  • Gotowy trzywarstwowy jasny biszkopt o średnicy 24 cm
  • poncz:
  • 1/2 szklanki gorącej przegotowanej wody
  • 2 łyżeczki cukru
  • sok z połowy cytryny
  • 1,5 łyżki rumu
  • krem:
  • 4 szklanki śmietany kremówki 30%
  • 4 łyżki cukru pudru
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • kilka kropli olejku rumowego
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • Na wierzch:
  • 200 g masy marcepanowej
  • czekoladowe literki, gwiazdki, serduszka
  • złote perełki cukrowe

Sposób przygotowania:

Tort śmietanowy rumowo-marcepanowy
Cytrynę wyszorowałam, sparzyłam wrzątkiem i otarłam z niej żółtą skórkę. Cytrynę przekroiłam, z jednej połówki wycisnęłam sok. W gorącej wodzie rozpuściłam cukier i dodałam sok z cytryny, a kiedy wystygła – dolałam rum. Żelatynę zalałam w szklance wrzątkiem tak aby woda sięgała nie więcej jak do połowy szklanki. Dokładnie wymieszałam do całkowitego rozpuszczenia żelatyny. Dobrze schłodzoną kremówkę ubiłam mikserem na sztywno, dodałam cukier puder, olejek rumowy i otartą skórkę z cytryny, dokładnie wymieszałam. Bez przerwy miksując cienkim strumieniem wlałam rozpuszczoną, letnią żelatynę i dokładnie ją wymieszałam ze śmietaną. Na paterze ułożyłam pierwszy blat biszkoptowy, nasączyłam go przy pomocy łyżeczki 1/3 ponczu i posmarowałam go ok. 1/4 kremu. Tak samo postąpiłam z pozostałymi dwoma blatami, układając je jeden na drugim i lekko dociskając. Pozostałym kremem posmarowałam boki tortu. Masę marcepanową rozwałkowałam na grubej folii na bardzo cieniutki placek o średnicy wystarczającej na przykrycie całego tortu razem z bokami. Przykryłam tort, nadmiar marcepanu odcięłam nożyczkami, docisnęłam masę do boków. Córka ozdobiła wierzch czekoladową galanterią i perełkami cukrowymi.
Tort śmietanowy rumowo-marcepanowy
Do ubitej śmietany dodałam otartą skórkę z cytryny,, cukier puder i olejek rumowy.
Tort śmietanowy rumowo-marcepanowy
Masę marcepanową rozwałkowałam na bardzo cieniutki placek.
Tort śmietanowy rumowo-marcepanowy
Tort przybrała moja córka wykorzystując to co znalazła w szafce.
Tort śmietanowy rumowo-marcepanowy
Mam nadzieję,, że goście nie kłamali mówiąc,, że tort jest smaczny.