domagi

domagi

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 70]

Tort świnka Peppa

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Idealny na urodziny dziecka, które jest fanatykiem tej uroczej świnki. Prosty w przygotowaniu i pyszny.

Tort świnka Peppa

Składniki:

Tort świnka Peppa

Biszkopt (tortownica 28 cm)

  • 8 jajek, białka i żółtka oddzielnie

 

  • 1,2 szklanki cukru

 

 

Do przełożenia

  • konfitura wiśniowa,

 

 

  • 0,5 łyżki cukru pudru

 

  • różowy barwnik

Sposób przygotowania:

Tort świnka Peppa

Biszkopt

Do miski przesiać mąki. Białka oddzielić od żółtek. Ubić białka na sztywną pianę ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania dodawać cukier stopniowo, aż piana będzie sztywna i błyszcząca. Cały czas ubijając dodawać po jednym żółtku. Wsypać mąkę i delikatnie wymieszać. Piec w temperaturze 160ºC przez około 40 minut (do tzw. suchego patyczka).

Przełożenie

Za pomocą ostrego noża wyciąć kształt Peppy, przekroić ciasto na pół. Dolny biszkopt nasączyć sokiem lub herbatą, posmarować konfiturą i warstwą różowej bitej śmietany. Położyć na wierzchu drugą część biszkoptu. Wierzch i boki wysmarować śmietaną. Resztę bitej śmietany zabarwić na ciemniejszy różowy kolor i zrobić kształt buzi, oczu, noska.


Tagi:

jajko jajka