Agiatis

Agiatis

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 232]

Tort szczerbatek

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Tort urodzinowy dla mojej córki. Wielką miała radość pomagając przy nim, a z efektu była bardzo zadowolona!

Tort szczerbatek Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Tort szczerbatek

 

  • Biszkopt:

 

  • jajka - 5 sztuk
  • cukier - 1 szklanka
  • mąka tortowa - 1 szklanka
  • ocet - 1 łyżka
  • proszek do - 1 łyżeczka
  • masło do posmarowania misy - 1 łyżka
  • 1/2 łyżeczki barwnika(żółty) w proszku

 

  • Krem:

 

  • jajka - 4 sztuki
  • cukier - 1.5 szklanki
  • masło - 2 kostki - 500 gramów
  • spirytus/wódka - 50 mililitrów
  • cukier waniliowy (duży) - 1 sztuka
  • czekolada gorzka - 200 gramów
  • czekolada mleczna 100gramów
  • aromat cytrynowy

 

  • Lukier plastyczny:

 

  • cukier puder - 500gram
  • żelatyna spożywcza - 1,5 łyżeczki
  • glukoza -3 łyżeczki
  • gorąca woda - 30ml
  • Barwniki u mnie w proszku ( karmelowy brąz, czarny oraz zielony)

 

Sposób przygotowania:

Tort szczerbatek
Zaczynamy od lukru plastycznego:Żelatynę wsypujemy do zimnej wody - czekamy aż napęcznieje. Dodajemy glukozę - wstawiamy na gaz i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny jak i glukozy. dosypujemy stopniowo cukjer puderGdy masa będzie w miarę zwarta ugniatamy już ręką.Małą część białej masy odrywamy zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki.(Rybki plus oczy Szczerbata jak i niewielkie kwiatki) Odkładamy także kulkę, w wielkości aby zmieściła się nam w dłoni i barwimy na czarno - z tej części zrobimy Szczerbatka, jak i niewielką część na zielono - trawa;) Szczerbatka oraz rybki formujemy od razu i wkładamy do lodówki. Reszta czeka na "swoją kolej"Robimy krem:Jajka ubijamy z cukrem i cukier waniliowym w kąpieli wodnej, tak długo aż masa zbieleje i powiększy znacznie swoją objętość.Odstawiamy do przestudzenia.Czekoladę łamiemy na mniejsze kawałki i rozpuszczamy także w kąpieli wodnej.Masło o temperaturze pokojowej ucieramy mikserem do białości i dodajemy do niego rozpuszczoną wcześniej czekoladę.Powoli, po jednej łyżce dodajemy masę jajeczną ciągle miksując.Na koniec dodajemy spirytus oraz aromat cytrynowy. Wkładamy do lodówki. Biszkopt:Żółtka ucieramy z łyżką octu i proszkiem do pieczenia (nie w metalowej misce i nie metalową łyżką, zawsze się do tej zasady stosuje)Ubijamy białka, wsypujemy stopniowo cukier.Masę jajeczną wlewamy do białek, delikatnie mieszamy na końcu wsypujemy mąkę.Do tortownicy ( u mnie o średnic 21,5cm)Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180*C i pieczemy około 40 minut. Czekamy aż ostygnie.Przygotowanie tortu: Ostudzony biszkopt kroimy na 3 części, przekładamy kremem, wierzch tora także smarujemy kremem, lukier plastyczny będzie ładnie nam przywierał do całości. Rozwałkowujemy brązową część na desce rozsypanej cukrem pudrem, gdy uzyskamy odpowiednią wielkość przekładamy na tort. Nadmiar ucinamy, formujemy w ten sposób, aby uzyskać "jak moja córka stwierdziła "góry vel wulkan" Z Zielonej części tworzymy coś na kształt zielonego placka - etraz w układamy na torcie, następnie dodajemy Szczerbatka. Z posotałej części "góry" formujemy koszyczek, wkładamy do niego rybki kładziemy obok smoka. Z reszty robimy" kamienie i układamy wokół tortu. Gdy pozostały na torcie białe ślady po cukrze pudrze usuniemy parą wodną delikatnie " dotykając" nią tort. Smacznego!
Tort szczerbatek
Gotowy biszkopt tuż przed pokrojeniem na 3 części
Tort szczerbatek
Biszkopt przełożony kremem w środku jak i na zewnąrz posmarowany
Tort szczerbatek
Tort w przekroju - zdjęcie zrobione na szybko, tort bardzo smakował;)