Milala

Milala

Kucharz
[Przepisów: 2]

Tort - Tiramisu

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Tort ten jest bardzo aromatyczny. Zachęcam do przygotowania :)

Tort - Tiramisu

Składniki:

Tort - Tiramisu

 

  • szklanki cukru, filiżanka mocnej kawy, 30 ml likieru amaretto, kakao do posypania, drażetki do upiększenia

Sposób przygotowania:

Tort - Tiramisu
Oddzielamy żółtka od białek. Żółtka ucieramy z cukrem na jednolitą masę, dodajemy ser mascarpone i delikatnie mieszamy. Gdy wszystko połączy się dodajemy likier i odstawiamy. Ubijamy białka z dodatkiem szczypty soli na sztywną pianę i łączymy z masą serową. Biszkopty maczamy w kawie (jedną stronę biszkopta) lecz by zbyt nie nasiąkły, układamy do foremki. Na biszkopty nakładamy warstwę sera, a na nią warstwę biszkoptów, kończymy warstwą sera. Całą masę posypujemy kakao i schładzamy w lodówce kilka godzin.