Sposób przygotowania:
Tort truskawkowo - śmietankowy
1.Mikserem na najwyższych obrotach ubijać przez 1 min. jajka z wodą na
puszystą masę. Cukier zmieszać z cukrem wanilinowym i powoli wsypywać
do masy {przez 1 min). Potem ubijać jeszcze przez 2 min.
2.Mąkępszennejzmieszać z mąkaziemniaczanąiproszkiemdo
pieczenia. Podzielić \ia dwie części, jedną przesiać do masy jajecznej
i krótko wymieszać mikserem na najniższych obrotach, potem drugą.
3.Ciasto przełożyć do posmarowanej KASIĄ i wyłożonej papierem do
pieczenia tortownicy o średnicy- 28 cm. Piec w piekarniku nagrzanym do
18O-19O°C. Natychmiast po upieczeniu przełożyć ciasto z formy na
siatkowa, ażurową podstawkę i pozostawić do wystygnięcia.
4.Przygotować krem waniliowy; mleko zagotować z cukrem wanili¬
nowym., wlać rozmącony budyń i cały czas mieszając ponownie zago¬
tować.Ostudzić.Śmietankęubić z cukrem.Połączyć z budyniem
uważając, aby masa się nie zwarzyła.
5.Przygotować krem śmietanowy: W małym garnuszku żelatynę zalać
woda i pozostawić na 10 min., aby napęczniata. Cały czas mieszając,
podgrzewać na małym ogniu do czasu, az się całkowicie rozpuści.
Śmietankę ubić na sztywno i dalej ubijając dodawać żelatynę. Do ubitej
na sztywno masy śmietanowej wsypać przesiany i wymieszany z cukrem
wanilinowym cukier puder, zamieszać.
6.Biszkopt przekroić na pół. Ma dolny krążek nałożyć krem waniliowy, a
na nim ułożyć połówki truskawek. Nałożyć krem śmietankowy, nakryć
drugim krążkiem ciasta, docisnąć. Wierzch równomiernie posmarować
pozostałym kremem śmietankowym. Udekorować truskawkami i po-
tówkami migdałów.
puszystą masę. Cukier zmieszać z cukrem wanilinowym i powoli wsypywać
do masy {przez 1 min). Potem ubijać jeszcze przez 2 min.
2.Mąkępszennejzmieszać z mąkaziemniaczanąiproszkiemdo
pieczenia. Podzielić \ia dwie części, jedną przesiać do masy jajecznej
i krótko wymieszać mikserem na najniższych obrotach, potem drugą.
3.Ciasto przełożyć do posmarowanej KASIĄ i wyłożonej papierem do
pieczenia tortownicy o średnicy- 28 cm. Piec w piekarniku nagrzanym do
18O-19O°C. Natychmiast po upieczeniu przełożyć ciasto z formy na
siatkowa, ażurową podstawkę i pozostawić do wystygnięcia.
4.Przygotować krem waniliowy; mleko zagotować z cukrem wanili¬
nowym., wlać rozmącony budyń i cały czas mieszając ponownie zago¬
tować.Ostudzić.Śmietankęubić z cukrem.Połączyć z budyniem
uważając, aby masa się nie zwarzyła.
5.Przygotować krem śmietanowy: W małym garnuszku żelatynę zalać
woda i pozostawić na 10 min., aby napęczniata. Cały czas mieszając,
podgrzewać na małym ogniu do czasu, az się całkowicie rozpuści.
Śmietankę ubić na sztywno i dalej ubijając dodawać żelatynę. Do ubitej
na sztywno masy śmietanowej wsypać przesiany i wymieszany z cukrem
wanilinowym cukier puder, zamieszać.
6.Biszkopt przekroić na pół. Ma dolny krążek nałożyć krem waniliowy, a
na nim ułożyć połówki truskawek. Nałożyć krem śmietankowy, nakryć
drugim krążkiem ciasta, docisnąć. Wierzch równomiernie posmarować
pozostałym kremem śmietankowym. Udekorować truskawkami i po-
tówkami migdałów.