krzyssiu_o1995

krzyssiu_o1995

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 348]

Tort truskawkowo - śmietankowy

  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Bardzo dobre polecam wszystkim

Tort truskawkowo - śmietankowy

Składniki:

Tort truskawkowo - śmietankowy

 

  • Q

 

  • ciasto:
  • mąki ziemniaczanej, 10 dag cukru, 2 jajka, 2-3 łyżki gorącej wody, 1 płaska
  • 1 szklanka śmietanki (18%), łyżko, cukru, 1 opakowanie
  • cukru wanilinowego KASIA
  • krem śmietankowy:
  • 2 czubate łyżeczki białej mielonej żelatyny, 3 łyżki
  • zimnej wody, 50 dag śmietanki (30-36%), 4 dag cukru
  • pudru, 1 opakowanie cukru wanilinowego KASIA

 

Sposób przygotowania:

Tort truskawkowo - śmietankowy
1.Mikserem na najwyższych obrotach ubijać przez 1 min. jajka z wodą na
puszystą masę. Cukier zmieszać z cukrem wanilinowym i powoli wsypywać
do masy {przez 1 min). Potem ubijać jeszcze przez 2 min.
2.Mąkępszennejzmieszać z mąkaziemniaczanąiproszkiemdo
pieczenia. Podzielić \ia dwie części, jedną przesiać do masy jajecznej
i krótko wymieszać mikserem na najniższych obrotach, potem drugą.
3.Ciasto przełożyć do posmarowanej KASIĄ i wyłożonej papierem do
pieczenia tortownicy o średnicy- 28 cm. Piec w piekarniku nagrzanym do
18O-19O°C. Natychmiast po upieczeniu przełożyć ciasto z formy na
siatkowa, ażurową podstawkę i pozostawić do wystygnięcia.
4.Przygotować krem waniliowy; mleko zagotować z cukrem wanili¬
nowym., wlać rozmącony budyń i cały czas mieszając ponownie zago¬
tować.Ostudzić.Śmietankęubić z cukrem.Połączyć z budyniem
uważając, aby masa się nie zwarzyła.
5.Przygotować krem śmietanowy: W małym garnuszku żelatynę zalać
woda i pozostawić na 10 min., aby napęczniata. Cały czas mieszając,
podgrzewać na małym ogniu do czasu, az się całkowicie rozpuści.
Śmietankę ubić na sztywno i dalej ubijając dodawać żelatynę. Do ubitej
na sztywno masy śmietanowej wsypać przesiany i wymieszany z cukrem
wanilinowym cukier puder, zamieszać.
6.Biszkopt przekroić na pół. Ma dolny krążek nałożyć krem waniliowy, a
na nim ułożyć połówki truskawek. Nałożyć krem śmietankowy, nakryć
drugim krążkiem ciasta, docisnąć. Wierzch równomiernie posmarować
pozostałym kremem śmietankowym. Udekorować truskawkami i po-
tówkami migdałów.