SUPERPRZEPIS

Tort truskawkowy według Zewy

  • 17
  • zewa
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 27
Tort truskawkowy według Zewy Więcej zdjęć (5)

Sezonowy pyszny torcik ze świeżymi truskawkami - idealny letni deser z owocami.

Składniki:

Tort truskawkowy według Zewy

 

  • Masa :
  • 500 ml śmietany kremówki 36%
  • 250 g serka mascarpone
  • 4 łyżki cukru waniliowego
  • 1 szk gorącej przegotowanej wody
  • 1 galaretka truskawkowa
  • Biszkopt :
  • 6 jajek
  • 6 łyżek maki pszennej
  • 5 łyżek mąki ziemniaczanej
  • 6 łyżek cukru
  • 3 łyżki cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Dodatkowo :
  • 1 kg truskawek
  • rurki waflowe puste
  • herbata miętowo owocowa do nasączenia

Sposób przygotowania:

Tort truskawkowy według Zewy
Żółtka oddzielić od białek. Mąki przesiać przez sito razem z proszkiem do pieczenia. Truskawki umyć i pokroić na ćwiartki. Nastawić piekarnik na temperaturę 150 stopni. Dno tortownicy o średnicy 23 cm wysmarować margaryną i wysypać bułką tartą. Białka jajek ubić na sztywno z cukrem i cukrem waniliowym. Następnie dodać żółtka i delikatnie połączyć z pianą. Do masy jajecznej wsypać mieszankę mąki i również delikatnie wszystko połączyć. Gotową masę przełożyć do przygotowanej tortownicy wyrównać powierzchnię i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 40 minut, po czym wyjąć biszkopt z blaszki i ułożyć do góry dnem na kratce lub ściereczce i wystudzić. Zimny biszkopt przekroić na trzy placki i nasączyć herbatą. Galaretkę truskawkową dokładnie wymieszać ze szklanką gorącej przegotowanej wody i schłodzić. Śmietanę ubić z cukrem waniliowym, gdy jest ubita dodać serek mascarpone i połączyć ze śmietaną na wolnych obrotach miksera. Do tak przygotowanej masy wlewać galaretkę ale cały czas mieszać. Gdy galaretka się połączy z masą część odłożyć do drugiej miseczki. Przyda się do posmarowania boków i góry tortu. Do większej części masy wsypać 2/3 truskawek i wymieszać. Obie masy wstawić do lodówki na 5-10 minut aby lekko stężała. Po tym czasie na pierwszy biszkopt wyłożyć 1/2 masy z truskawkami, przykryć drugim krążkiem i ponownie wyłożyć masę truskawkową. Zakryć trzecim krążkiem i wyłożyć masę bez truskawek. Tą masą posmarować górę i boki tortu. Rurki waflowe przekroić na pół i obłożyć nimi tort dookoła. Na koniec na wierzch tortu wyłożyć pozostałe truskawki. Gotowy tort włożyć na co najmniej 3 godziny do schłodzenia do lodówki.
Tort truskawkowy według Zewy
upieczony biszkopt wystudzić i pokroić na 3 placki.
Tort truskawkowy według Zewy
truskawki pokroić a galaretkę rozpuścić w gorącej wodzie.
Tort truskawkowy według Zewy
do większej ilości śmietany dodać pokrojoną część truskawek i wymieszać.
Tort truskawkowy według Zewy
tak prezentuje się tort w całości bardzo apetyczny.