Sposób przygotowania:
Tort truskawkowy według Zewy
Żółtka oddzielić od białek. Mąki przesiać przez sito razem z proszkiem do pieczenia. Truskawki umyć i pokroić na ćwiartki. Nastawić piekarnik na temperaturę 150 stopni. Dno tortownicy o średnicy 23 cm wysmarować margaryną i wysypać bułką tartą. Białka jajek ubić na sztywno z cukrem i cukrem waniliowym. Następnie dodać żółtka i delikatnie połączyć z pianą. Do masy jajecznej wsypać mieszankę mąki i również delikatnie wszystko połączyć. Gotową masę przełożyć do przygotowanej tortownicy wyrównać powierzchnię i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 40 minut, po czym wyjąć biszkopt z blaszki i ułożyć do góry dnem na kratce lub ściereczce i wystudzić. Zimny biszkopt przekroić na trzy placki i nasączyć herbatą. Galaretkę truskawkową dokładnie wymieszać ze szklanką gorącej przegotowanej wody i schłodzić. Śmietanę ubić z cukrem waniliowym, gdy jest ubita dodać serek mascarpone i połączyć ze śmietaną na wolnych obrotach miksera. Do tak przygotowanej masy wlewać galaretkę ale cały czas mieszać. Gdy galaretka się połączy z masą część odłożyć do drugiej miseczki. Przyda się do posmarowania boków i góry tortu. Do większej części masy wsypać 2/3 truskawek i wymieszać. Obie masy wstawić do lodówki na 5-10 minut aby lekko stężała. Po tym czasie na pierwszy biszkopt wyłożyć 1/2 masy z truskawkami, przykryć drugim krążkiem i ponownie wyłożyć masę truskawkową. Zakryć trzecim krążkiem i wyłożyć masę bez truskawek. Tą masą posmarować górę i boki tortu. Rurki waflowe przekroić na pół i obłożyć nimi tort dookoła. Na koniec na wierzch tortu wyłożyć pozostałe truskawki. Gotowy tort włożyć na co najmniej 3 godziny do schłodzenia do lodówki.
marietta
edytaha
agnieszkalider
Pyza
Sarenka
zewa
mysza75
czekoladka_m
cherry
zewa
evita0007
Agiatis
nieuchwytna
Zrobiłam go na urodziny męża i goście byli zachwyceni!
Przepyszny!!!
zewa
cieszę sie, że smakowało :)
gusia1000
monikaT83
zewa
dziękuję Moniko :)