Sposób przygotowania:
Tort urodzinowy
Szybko zagniatamy kruche ciasto i pieczemy placek w tortownicy,odstawiamy do wystygnięcia. Ciasto czekoladowe;gotujemy wodę,cukry,margarynę i kakao cały czas mieszając,studzimy.Do ostudzonej masy dodajemy na zmianę mąkę z proszkiem i 4żółtka,ucieramy i delikatnie łączymy z pianą ubitą z 4białrk,przekładamy do tortownicy i pieczemy w 180"C. Galaretkę rozpuszczamy w 1i1\2szkl.wody,studzimy.Do gęstniejącej galaretki dodajemy szklanke osączonych owoców z kompotu i równą warstwą wykładamy na kruche ciasto,wkładamy do lodówki by galaretka zastygła.Śmietanę ubijamy,dodajemy 2łyżki cukru i mieszamy z rozpuszczoną w małej ilości wody,ostudzoną żelatyną.Odkładamy część kremu(żeby posmarować wierzch i boki tortu),resztę rozsmarowujemy na galaretce przykrywamy ostudzonym ciastem czekoladowym,Pozostawionym kremem smarujemy wierzch i boki tortu i posypujemy posypką z czekolady,dekorujemy.