Natala1210

Natala1210

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 770]

Tort urodzinowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Pracochłonny ale pyszny.

Tort urodzinowy

Składniki:

Tort urodzinowy

 

  • Ciasto kruche;
  • 1i1\2szkl.mąki,
  • 2żółtka,
  • 10dag.margaryny,
  • 2łyżki cukru pudru,
  • cukier waniliowy,
  • 1łyżeczka proszku do pieczenia
  • Ciasto czekoladowe;
  • 4łyżki wody,
  • 3\4szkl.cukru,
  • cukier waniliowy,
  • 3\4kostki margaryny,
  • 2łyżki kakao,
  • 1i1\2szkl.mąki,
  • 1łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 4jajka
  • Krem;
  • 1\2litra śmietany 36%,
  • 4łyżeczki żelatyny,
  • 1op.galaretki,
  • 1szkl.owoców z kompotu

Sposób przygotowania:

Tort urodzinowy
Szybko zagniatamy kruche ciasto i pieczemy placek w tortownicy,odstawiamy do wystygnięcia. Ciasto czekoladowe;gotujemy wodę,cukry,margarynę i kakao cały czas mieszając,studzimy.Do ostudzonej masy dodajemy na zmianę mąkę z proszkiem i 4żółtka,ucieramy i delikatnie łączymy z pianą ubitą z 4białrk,przekładamy do tortownicy i pieczemy w 180"C. Galaretkę rozpuszczamy w 1i1\2szkl.wody,studzimy.Do gęstniejącej galaretki dodajemy szklanke osączonych owoców z kompotu i równą warstwą wykładamy na kruche ciasto,wkładamy do lodówki by galaretka zastygła.Śmietanę ubijamy,dodajemy 2łyżki cukru i mieszamy z rozpuszczoną w małej ilości wody,ostudzoną żelatyną.Odkładamy część kremu(żeby posmarować wierzch i boki tortu),resztę rozsmarowujemy na galaretce przykrywamy ostudzonym ciastem czekoladowym,Pozostawionym kremem smarujemy wierzch i boki tortu i posypujemy posypką z czekolady,dekorujemy.