Justyna92

Justyna92

Złoty Ekspert
[Przepisów: 951]

Tort urodzinowy wg Justyna92

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Pyszny tort czekoladowo - kawowy i trzema różnymi biszkoptami

Tort urodzinowy wg Justyna92 Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Tort urodzinowy wg Justyna92

 

  • Biszkopt orzechowy:
  • 4 jajka
  • 4 łyżki cukru
  • 4 łyżki mąki
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100g drobno posiekanych orzechów włoskich

 

  • Biszkopt czekoladowy:
  • 4 jajka
  • 4 łyżki cukru
  • 3 łyżki mąki
  • 1 łyżka kakao
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia

 

  • Biszkopt z czekoladą:
  • 4 jajka
  • 4 łyżki cukru
  • 4 łyżki mąki
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 paski gorzkiej czekolady

 

  • Masa:
  • 2 margaryny ( najlepiej Kasia)
  • 25-30 dag cukru pudru
  • 2 budynie śmietankowe lub waniliowe
  • 3 szklanki mleka
  • 4 żółtka
  • 1 gorzka czekolada
  • 3-4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej

Sposób przygotowania:

Tort urodzinowy wg Justyna92
Biszkopt orzechowy:

Białka ubić cukrem na sztywną pianę , dodać żółtka , orzechy i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia - delikatnie wymieszać i wyłożyć na tortownicę o średnicy 25cm wyłożoną papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piec ok 15-20 minut.



Biszkopt czekoladowy:

Białka ubić cukrem na sztywną pianę , dodać żółtka i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao - delikatnie wymieszać i wyłożyć na tortownicę o średnicy 25cm wyłożoną papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piec ok 15-20 minut.



Biszkopt z czekoladą :

Białka ubić cukrem na sztywną pianę , dodać żółtka, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, i zetrzeć czekoladę - delikatnie wymieszać i wyłożyć na tortownicę o średnicy 25cm wyłożoną papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piec ok 15-20 minut.



Masa:

2 szklanki mleka zagotować, a w 1 szklance mleka rozmieszać budynie i żółtka - wlać na gotujące się mleko i mieszać do zgęstnienia. Ostudzić.W małej ilości wody rozpuścić kawę i ostudzić. Gorzką czekoladę roztopić można dodać troszkę mleka - ostudzić. Margarynę utrzeć z cukrem na puszystą masę , dodać ziemny budyń - utrzeć. Podzielić masę na 2 części. Ostygniętą czekoladę wymieszać z jedną częścią masy. Do do drugiej części masy dodać rozpuszczoną kawę i 2-3 łyżeczki spirytusu.



Przekładanie:

Na biszkopt orzechowy wykładamy cześć masy kawowej przykrywamy biszkoptem czekoladowym następnie wykładamy drugą część masy kawowej.Na wierzch i boki tortu wykładamy masę czekoladową. NA końcu dekorujemy tort.
Tort urodzinowy wg Justyna92
Pieczemy trzy biszkopty według przepisu
Tort urodzinowy wg Justyna92
Na biszkopt orzechowy wykładamy cześć masy kawowej przykrywamy biszkoptem czekoladowym następnie wykładamy drugą część masy kawowej
Tort urodzinowy wg Justyna92
Na wierzch i boki tortu wykładamy masę czekoladową.
Tort urodzinowy wg Justyna92
NA końcu dekorujemy tort na przykład kokosem i resztą masy