Sposób przygotowania:
Tort Urodzinowy z Truskawkami
► BISZKOPT : Żółtka utrzeć z cukrem i wodą, dodać ubitą pianę z białek i delikatnie wymieszać. Stopniowo dodawać mąkę z proszkiem do pieczenia, kakao ( dozować do uzyskania pożądanego koloru biszkoptu ) i mieszać, aż powstanie gładka puszysta masa. Ciasto przelać do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą okrągłej blachy i piec w rozgrzanym piekarniku w 250C około 30 min po około 20 min sprawdzić biszkopt patyczkiem. ► NADZIENIE : ( 1 ) zawartość torebki ( kremu do tortów ) wsypać do 300 ml. zimnej śmietany i przez chwilę miksować na wolnych a następnie 2 minuty na najwyższych obrotach. Następnie dodać 80 gr. miękkiego masła i całość miksować przez 2 minuty do uzyskania gładkiej konsystencji. ► NADZIENIE : ( 2 ) zawartość torebki ( quarkfein / desserowy proszek / ) wsypać do 250 ml. zimnej śmietany i mieszać aż stężeje. Masę połączyć z twarogiem i miksować do uzyskania gładkiej konsystencji / odstawić do lodówki /. ► Pierwszy krążek biszkoptu obłożyć konfiturami truskawkowymi i dobrze rozsmarować. Przykryć drugim krążkiem biszkoptu i nałożyć nadzienie (1) / rozsmarować / odstawiająć ¼ kremu na pózniej do wysmarować w koło bok tortu. Przykryć trzecim krążkiem biszkoptu i nałożyć nadzienie (2) / rozsmarować / torte zamknąć z obręczą tortownicy. Wierzch tortu obłożyć w poprzeg przekrojonymi truskawkami i zalać galaretką / odstawić do lodówki /. Płatkami migdałowymi udekorować bok tortu.
Pyza
agnieszkalider