Sposób przygotowania:
Tort na urodziny
Biszkopt: Białko ubić na sztywno. Następnie sypać cukier małymi ilościami ciągle ubijając. Dodać po jednym żółtku i dalej ubijać. Na koniec olej i cukier waniliowy , ubijać około minuty. Do wymiksowanej masy sypać przez sito po 1 łyżce wymieszanych mąk z proszkiem do pieczenia. Lekko wymieszać tak by masa była puszysta. Wyłożyć na torownicę wysmarowaną masłem i posypaną bułką tartą. Piec 20-30 min, 180 stopni.
Krem: Do wysokiego naczynia wlać dobrze schłodzoną śmietanę dodać szczyptę soli i miksować aż zgęstnieje. następnie dodać śmietan-fix i dwa razy zamieszać. Biszkopt ostudzić nitką bądź nożem przedzielić na 2 lub 3 części. Przed wyłożeniem kremu można na biszkopt rozsmarować dżem( polecam truskawkowy). Po obłożeniu kremem chłodzić w lodówce.
Krem: Do wysokiego naczynia wlać dobrze schłodzoną śmietanę dodać szczyptę soli i miksować aż zgęstnieje. następnie dodać śmietan-fix i dwa razy zamieszać. Biszkopt ostudzić nitką bądź nożem przedzielić na 2 lub 3 części. Przed wyłożeniem kremu można na biszkopt rozsmarować dżem( polecam truskawkowy). Po obłożeniu kremem chłodzić w lodówce.