jagienka

jagienka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 917]

Tort waniliowo- migdałowy

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

rewelacyjny tort na wieksze przyjęcia

Tort waniliowo- migdałowy

Składniki:

Tort waniliowo- migdałowy

 

Sposób przygotowania:

Tort waniliowo- migdałowy
Przesiać mąkę do miski, zrobić w środku dołek. Wkruszyć do niego drożdże, wlać 6 łyżek letniego mleka, wsypać czubatą łyżkę cukru, rozrobić z częścią mąki. Całość odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce pod przykryciem.
Dodać jajko, cukier waniliowy, tłuszcz i 1 łyżkę miekkiego masła. całość energicznie zagnieść na gładkie ciasto. Odstawić na 30 minut w ciepłe miejsce pod przykryciem. roztopić w rondelku resztę tłuszczu, wsypać 2 łyżki cukru, mieszać do rozpuszczenia się cukru. Dodać śmietanę, całość lekko zagotować. Wsypać płatki migdałów, wymieszać i odstawić do całkowitego wystygniecia.
Posmarować tłuszczem tortownicę o średnicy 26 cm. napełnić ciastem drożdżowym. Przygotowamną masę rozprowadzic na powierzch ciasta. Odstawić na 20 minut w ciepłe miejsce.
Wstawić do dobrze nagrzanego do 175 stop. C. piekarnika i piec przez 30 minut. Wyjąć z piekarnika i ostudzić.
Rozprowadzić żelatynę w niewielkiej ilości wody. Utrzeć proszek budyniowy z 4 łyżkami mleka i resztą cukru. Pozostałe mleko zagotować, dodać proszek budyniowy, stale mieszając, ponownie zagotować. Do gorącego budyniu dodać żelatynę, stale mieszając. Lekko przestudzić. Przekroic ciasto na dwie warstwy, dolną posmarować masą budyniową, delikatnie przykryć górną warstwą.

Tagi:

jajko jajka